Sănătate

Împrumut de 480 de milioane de euro pentru construirea spitalul regional din Cluj

Guvernul a împrumutat de la Banca Europeană de Investiții aproximativ 480 de milioane de euro pentru construirea unor spitale regionale de la Craiova și Cluj.

 

 


Valoarea proiectului de investiții pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net.

 


Proiectul Spitalului Regional de Urgență Craiova este puțin mai scump, având investiții cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.

Se vor construe trei spitale în total la Cluj, Iași și Craiova, iar costurile se ridcă la aproximativ 1.64 de miliarde de euro.


„Asigurarea finanțării pentru sănătate și construirea de spitale au caracter prioritar pentru România. În calitate de ministru al Finanțelor, susțin cu tărie toate proiectele de investiții din sectorul sanitar care urmăresc dezvoltarea sistemului medical și îmbunătățirea serviciilor de sănătate publică. Suntem pe deplin conștienți de nevoile pe care spitalele, personalul medical și pacienții le au, iar din această perspectivă, ne aflăm într-o etapă în care urmează să materializăm, împreună cu actualul Guvern, obiectivele pe care România și le propune de zeci de ani”, a subliniat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Implementarea și coordonarea proiectelor va fi asigurată de Ministerul Sănătății, pe o perioadă de aproximativ 7 ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028. 


Cele două împrumuturi pentru construirea spitalelor regionale de la Cluj și Craiova reprezintă continuarea demersurilor Guvernului pentru realizarea primelor trei spitale regionale din totalul de 8, proiectele fiind finanțate din fonduri europene, împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și din bugetul de stat.

CITEȘTE ȘI:


FOTO. Medicul care coordonează centrul drive-thru din Cluj, un adevărat EROU: „În bătălia noastră, oamenii ca ea sunt decisivi”

Ultimele Stiri
abonare newsletter