Sănătate

25.000 de clujeni așteaptă vaccinarea anti-COVID. În Vrancea, Giurgiu și Mehedinți, niciun înscris!

Peste 25.000 de clujeni așteaptă vaccinarea anti-COVID. Între timp, în Vrancea, Giurgiu și Mehedinți nu este NICIUN om înscris pe listele de așteptare.

 

 


Clujenii și bucureștenii sunt cei mai doritori când vine vorba de vaccinarea anti-COVID, față de alte județe din țară, unde oamenii nu se înghesuie pentru a se imuniza.

 


Potrivit listelor de așteptare, 25.090 de clujeni doresc să se imunizeze anti-COVID. Se pare că cei mai mulți oameni vor să se vaccineze cu Pfizer, mai exact 24.570. De asemnea, 492 de clujeni s-au înscris pe listele de așteptare pentru vaccinare cu Moderna, însă în centrele AstraZeneca bate vântul, doar 28 de clujeni fiind înscriși pentru imunizare.

Bucureștiul este fruntaș, având 58.167 de oameni înscriși pentru vaccinarea anti-COVID, cel mai mare interes fiind față de Pfizer, unde s-au înscris pe listele de așteptare 52.588, urmând vaccinul Moderna cu 4.537 de doritori, iar pe ultimul loc se află AstraZeneca cu doar 1.042 de doritori.


În unele județe din România, listele de așteptare sunt goale

Cu toate că în București și în Cluj, oamenii se înghesuie pentru vaccinarea anti-COVID, acest lucru nu este valabil în toate județele, în unele chiar nu există niciun interes pentru vaccinare, potrivit listelor de așteptare.

În Vrancea, Giurgiu și Mehedinți nu este niciun om înscris pe listele de așteptare pentru vaccinarea anti-COVID. Ba mai mult, sunt mii de locuri disponibile în aceste județe, însă oamenii nu se înghesuie pentru a se imuniza. Motivul nu este cunoscut, poate să fi dezinformarea sau chiar lipsa informațiilor necesare asupra tipurilor de vaccin și asupra reacțiilor adverse.


La nivel național, sunt înscriși 167.029 de români pe listele de așteptare, marea majoritate fiind programați pentru vaccinarea cu Pfizer (156.382), urmând doritorii pentru vaccinarea cu Moderna (7.880), iar pe ultimul loc sunt cei care doresc să se vaccineze cu AstraZeneca (2.161).

Interesul pentru vaccinul AstraZeneca a scăzut dramatic de când s-au anunțat noile efecte adverse, trombozele. Între timp, interesul pentru vaccinul Pfizer a crescut și mai mult, o mare parte din populație alegând acest ser.


Trombozele sunt reacții adverse extrem de rare

Răzvan Cherecheș, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai și expert în Sănătate Publică a spus că au existat foarte puține cazuri de tromboză la nivel global. De asemenea, el a mai spus că aceste s-au dezvoltat doar după administrarea primei doze de vaccin, iar până în acest moment nu există niciun caz de tromboză după administrarea rapelului.

„Până în acest moment, avem la nivel global peste 200 de milioane de persoane care au fost vaccinate cu AstraZeneca, dintre acestea doar 65 au dezvoltat tromboză. Toate aceste cazuri au dezvoltat tromboza după prima doză a vaccinului AstraZeneca. De asemenea, tromboza a fost dezvoltată în primele două săptămâni după administrarea primei doze. Dacă ați primit prima doza și au trecut mai bine de două săptămâni, atunci este foarte probabil să nu dezvoltați tromboză. Până în acest moment, nu există persoane care au dezvoltat tromboză după rapel, toate persoanele au dezvoltat tromboza după prima doză”, a spus Răzvan Cherecheș.

Totodată, el susține că oamenii ar trebui să se vaccineze cu AstraZeneca, chiar dacă se vor imuniza în procent de 82,4% față de celelalte două vaccinuri, care au o eficacitate de 94-95%.

Gradul de imunizare pe care vaccinul AstraZeneca îl oferă reprezintă o protecție suficientă împotriva COVID-19, iar trombozele sunt efecte secundare rare, mai puțin periculoase decât infectarea cu COVID-19.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii se înghesuie la vaccinare. Dar numai cu Pfizer. Interesul pentru AstraZeneca a scăzut mult.

abonare newsletter