Sănătate

Este bine să îți faci rapelul cu AstraZeneca? Expert UBB: „Cazurile de tromboză apar după prima doză” VIDEO

Expertul în Sănătate Publică a explicat dacă este bine să ne facem rapelu cu AstraZeneca, având în vedere că s-au confirmat cazuri de tromboză.

 

 


Răzvan Cherecheș, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai și expert în Sănătate Publică a răspuns la întrebarea care stă pe buzele mai multor oameni: „Să îmi fac rapelul cu AstraZeneca, având în vedere că s-au descoperit cazuri de tromboză?”

 


Expertul în Sănătate Publică a spus că aceste reacții adverse sunt extrem de rare și s-au dezvoltat doar după administrarea primei doze de vaccin, iar până în acest moment nu există niciun caz de tromboză după administrarea rapelului.


Întrebare: Mi-am făcut prima doză cu AstraZeneca și sunt programat pentru rape. Ţinând cont de faptul că Agenţia Europeană a Medicamentului a catalogat trombozele ca fiind un efect extrem de rar al vaccinului AstraZeneca arm ai trebui să îmi fac rapelul tot AstraZeneca?

Este decizia voastră. Până în acest moment, avem la nivel global peste 200 de milioane de persoane care au fost vaccinate cu AstraZeneca, dintre acestea doar 65 au dezvoltat tromboză. Toate aceste cazuri au dezvoltat tromboza după prima doză a vaccinului AstraZeneca. De asemenea, tromboza a fost dezvoltată în primele două săptămâni după administrarea primei doze. Dacă ați primit prima doza și au trecut mai bine de două săptămâni, atunci este foarte probabil să nu dezvoltați tromboză. Până în acest moment, nu există persoane care au dezvoltat tromboză după rapel, toate persoanele au dezvoltat tromboza după prima doză.


Concluzie: Șansele de a dezvolta tromboză după administrarea rapelului cu serul AstraZeneca este extrem de mică”, a spus Răzvan Cherecheș, în ultimul său episod „Profu de Sănătate Publică” postat pe pagina sa de Facebook.

Cum ne dăm seama dacă am dezvoltat tromboză?

Răzvan Cherecheș a mai explicat care sunt semnele care indică că persoanele vaccinate cu AstraZeneca au dezvoltat tromboză. Specialistul atrage atenția asupra faptului că cele șapte simptome trebuie să fie monitorizate în decurs de două săptămâni de la efectuarea primei doze:


-Insuficiență respiratorie
-Durere în piept
-Picioare umflate
-Durere de burtă/stomac
-Dureri de cap intense
-Tulburări de vedere
-Puncte roșii apărute pe piele

Răzvan Cherecheș a început o serie de episoade pe Facebook „Proful de Sănătate Publică”, în care răspunde la mai multe întrebări legate de virusul COVID-19 și cele trei vaccinuri: Pfizer, Moderna și AstaZeneca. De asemenea, expertul în sănătate explică care sunt soluțiile pentru a ține sub control pandemia.

Până acum, el a abordat diferite subiecte de la tipurile de vaccin, până la ce înseamnă rapelul și de ce este necesar să îl administrăm. De asemenea, el a explicat și care ar fi măsurile necesare pe acre ar trebui să le adopte România pentru a controla situația epidemiologică.

CITEȘTE ȘI:

Cum știi că ai făcut tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca? Expert UBB: „Urmăriți simptomele în primele două săptămâni”

Ultimele Stiri
abonare newsletter