Sănătate

Clujul va fi primul oraș care va ieși din pandemie. Boc: „Avem două plusuri: testăm și vaccinăm”

Emil Boc a spus că testarea va ajuta Clujul să iasă mai repede din pandemie. Primarul a spus că un alt avantaj este și procesul de vaccinare care este foarte bun.

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a spus că situația epidemiologică este gravă, dar trebuie să avem încredere în medici și să fim solidari unii cu alții.

 


Clujul testează foarte mult

De asemenea, el a spus că rata de infectare cu COVID este atât de mare pentru că se testează foarte mult, dar acest lucru ar trebui văzut ca un plus, deoarece Clujul va fi printre primele orașe care va scăpa de pandemie.

„Anul trecut în noiembrie a fost rata de incidență în Cluj-Napoca de peste 9 la mie. A fost cea mai mare rată pe care am avut-o. Am mai trecut prin așa ceva și am reușit să ținem totul sub control, deci ne vom descurca și acum. Realitatea este că avem o stare de oboseală în societate. Trăim vremuri foarte grele. Sectoarele economice grav rănite: HoReCa, turism și organizatorii de evenimente au fost puși la pământ din cauza pandemiei. Trebuie să avem echilibru acum și trebuie să fim uniți. Medicii sunt soldații noștri de pe front pentru care am tot respectul din lume”, a spus Emil Boc la un post de radio local.


Trebuie să avem încredere în „soldații noștri de pe front”

Valul al treilea de pandemie a lovit grav Clujul, iar spitalele sunt pline. Din păcate, medicii de pe secțiile de Terapie Intensivă (ATI) abia mai fac față, dar primarul are încredere în „soldații de pe front”.

Secțiile la ATI sunt aproape pline, iar paturile sunt la limită. Suntem într-o situație cum nu am mai avut până acum. De aceea trebuie să ne menținem soldații noștri de pe front, medicii, cu un comportament adecvat și să respectăm toate regulile, pentru că acum spitalele sunt pline iar medicii abia fac față.


Noi avem rata asta de incidență pentru că testăm foarte mult. Și este foarte bine că testăm atât de mult, pentru că vom avea un avantaj. Vom fi printre primi care vor ieși din această pandemie prin cele două elemente: vaccinare și testare”, a mai spus Emil Boc.

Emil Boc a spus că ideea premierului de a relaxa restricțiile de la 1 iunie este una foarte bună, pentru că oamenii trebuie să știe că există viață și după pandemie. Cu toate acestea, primarul roagă clujenii să nu lase „garda jos” pe ultima sută de metrii, pentru că respectarea măsurilor duce la relaxarea restricțiilor.


„Măsura asta de a relaxa restricțiile de la 1 iunie este după modelul țărilor europene. Acum, premierul României a decis și el să facă asta, iar pentru asta îl felicit. Se vor elimina ușor restricțiile de la 1 iunie. Avem două luni de foc, dar dacă respectăm regulile și se mărește procesul de vaccinare, avem o șansă ca de la 1 iunie ca să revenim la normalitate. Trebuie să ne protejăm, dar trebuie să fim atenți să nu omorâm economia. Știu că oamenii sunt obosiți, dar soluția nu este agresivitatea ci înțelegerea și puterea de a merge mai departe. Dragi clueni, nu lăsați garda jos la final de maraton. Mențineți regulie și fiți solidari unii cu alții”, a mai atras atenția primarul municipiului Cluj-Napoca.

Spitalele din Cluj sunt pline

În acest moment rata de infectare cu COVID-19 a ajuns la 7.84 în municipiul Cluj-Napoca, iar restricțiile sunt mult mai severe: magazinele se închid la 18:00, iar circulația este permisă doar până la ora 20:00. De asemnea, restaurantele sunt închise de câteva luni bune, iar Clujul nu a mai avut parte de evenimente din vară.

În același timp, spitalele funcționează la capacitatea lor maximă, iar din ce în ce mai mulți oameni infectați cu COVID-19 au nevoie de tratament la Terapie Intensivă, însă secțiile sunt pline.

Subprefectul Clujului, Irina Munteanu a spus de nenumărate ori că orașul dispune de aparatura necesară pentru încă o secție de ATI, doar că lipsește cu desăvârșire resursa umană, adică medici și asistenți.

CITEȘTE ȘI:

Așa arată MÂNA UNUI MEDIC ATI, după zile nesfârșite de purtat mănuși și folosit dezinfectanți

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter