Sănătate

Dacă sunt deja vaccinat cu prima doză de AstraZeneca, pot să fac rapelul cu Pfizer? Explicația unui expert UBB

Răzvan Cherecheș, expertul în sănătate publică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca explică modul în care trebuie administrat vaccinul, după ce oamenii l-au întrebat dacă pot să se vaccineze la rapel cu Pfizer, după ce prima doză a fost administrată cu vaccinul AstraZeneca.

 

 


Expertul UBB Răzvan Cherecheș răspunde la o întrebare pe care mulți oameni și-o pun: „Dacă sunt deja vaccinat cu prima doză de AstraZeneca, pot să fac rapelul cu Pfizer”.

 


Specialistul spune că acest lucru nu este posibil, cel puțin încă. Nu au apărut până în momentul actual studii care să arate dacă schimbarea tipului de vaccin la rapel poate să fie eficientă sau nu. Răzvan Cherecheș spune că vaccinul trebuie administrat potrivit prospectului.  

„Întrebare: Dacă mi-am făcut prima doză a vaccinului cu un anumit tip de vaccin, a doua doză, rapelul, trebuie să fie cu același tip de vaccin sau ar putea să fie cu alt tip de vaccin? Dacă am făcut prima doză cu AstraZeneca aș putea să îmi fac a doua doză cu Pfizer sau Moderna? Răspunsul: nu.


Nu avem până în acest moment studii care să fi analizat ce se întâmplă dacă îți faci prima doză cu un anumit tip de vaccin și a doua doză cu un alt tip de vaccin. În același timp, producătorii de vaccinuri garantează produsul lor doar în condițiile în care este administrat conform prospectului, adică atât prima doză, cât și a doua doză cu același tip de vaccin. În concluzie trebuie să facem atât prima, cât și a doua doză cu același tip de vaccin”, a explicat expertul UBB, Răzvan Cherecheș.


CITEȘTE ȘI:

Răzvan Cherecheș: „Cei vaccinați pot sta în interior fără mască și distanțare”

 

abonare newsletter