Sănătate

Cât costă fiecare tip de vaccin? AstraZeneca este cel mai ieftin

Prețurile vaccinurilor au fost făcute publice, pentru scurt timp și din greșeală, de către un secretar de stat. Comisia Europeană nu a vrut să comenteze acest incident, însă a făcut unele declarații cu privire la prețuri.

 

 


Costul tuturor tipurilor de vaccin scoase pe piață a fost dezvăluit în decembrie 2020. Acest lucru a fost rezultatul unei greșeli făcute de secretarul de stat responsabil cu finanțe al Belgiei, Eva De Bleeker. Aceasta a anunțat, printr-o postare pe Tweet, câte doze de vaccin vor fi cumpărate, precum și cât va plăti Belgia pentru acestea. Împreună cu statisticile, secretara a mai publicat și o listă cu prețul pentru fiecare vaccin în parte, ceea ce a stârnit multe reacții.

Greșeală ștearsă, dar prea târziu

Inițial, Tweet-ul a fost postat ca reacție a faptului că partidul de opoziție i-a reproșat lui De Bleeker că nu ar fi evidența unui buget pentru vaccinul anti-Covid 19.


„Vor fi cumpărate 33,5 milioane de doze de vaccin anul acesta și vom plăti în total 279 de milioane de euro. În 2021, alte 500 de milioane vor fi puse deoparte pentru achiziționarea de vaccinuri suplimentare, dacă va fi nevoie.” a explicat Eva De Bleeker în postare.

Tot în aceeași postare a pus tabelul cu prețurile vaccinurilor. Postarea a fost ștearsă o jumătate de oră mai târziu, dar mai mulți oameni au apucat să salveze imaginea cu tabelul.


Lista prețurilor

Așadar, prețurile publicate au fost următoarele:

Oxford/AstraZeneca: 1,78 euro


Johnson&Johnson: 8,50 dolari

Sanofi/GSK: 7,56 euro


CureVac: 10 euro

BioNTech/Pfizer: 12 euro

Moderna: 18 dolari

Declarații de ambele părți

De Bleeker a declarat, după greșeala făcută, că publicarea listei costurilor a fost „o eroare din partea echipei responsabilă cu comunicarea”. De asemenea, întrebată dacă există posibilitatea unei amenzi sau ”pedepse” din partea Comisiei Europene sau a companiilor ce produc vaccinurile, secretarul de stat a răspuns că nu va exista nici un risc în ce privește accesul Belgiei la oricare dintre tipurile de vaccin.

Comisia Europeană, pe de altă parte, a decis să nu comenteze această eroare.

„Nu vom comenta ce s-a întâmplat în cazul Belgiei, dar prețurile vaccinurilor rămân în continuare confidențiale.” au declarat aceștia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter