monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Prima reacție adversă SEVERĂ după vaccinarea anti-COVID. Peste 800.000 de români au fost imunizați

Primul şoc anafilactic după vaccinarea anti-COVID în România. Ce vaccin s-a folosit?

Prima reacție adversă severă după vaccinarea anti-COVID. Peste 800.000 de români au fost imunizați

 

 


O femeie de 46 de ani din județul Olt a suferit un șoc anafilactic după administrarea primei de doze de vaccin AstraZeneca, aceasta fiind prima reacție de acest fel înregistrată în România. Pacienta și-a revenit rapid în urma intervenției medicilor.

 


„La data de 21 februarie, într-un centru de vaccinare din județul Olt, o persoană în vârsta de 46 de ani, de sex feminin, a dezvoltat o reacție severă post vaccinare, de tip anafilactic. Aceasta s-a prezentat pentru primirea primei doze de vaccin de la AstraZeneca, iar în aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului a dezvoltat o reacție alergică cu criterii de șoc anafilactic”, a informat luni Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Majoritatea reacțiilor adverse, ușoare

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 181 de reacţii adverse, dintre care 15 de tip local şi 166 de tip general. De la începutul imunizării, s-au înregistrat 4.365 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Dintre acestea, 664 sunt reacţii de tip local, iar 3.701 reacţii generale.


CNCAV menţionează că 12 reacţii adverse sunt în curs de investigare iar o reacţie adversă post vaccinare a fost de tip anafilactic.

„Menționăm că pacienta nu era cunoscută cu istoric de reacții alergice. Personalul medical aflat în centrul de vaccinare i-a acordat de urgență îngrijirile medicale de specialitate, conform procedurilor existente, cu ameliorarea rapidă a stării clinice. Ulterior, a fost solicitat serviciul de urgență în vederea transportării acesteia la unitatea spitalicească din muncipiul Slatina pentru primirea îngrijirilor medicale suplimentare. La acest moment, starea persoanei este bună, însă va rămâne sub supraveghere medicală, conform recomandărilor de specialitate”, mai spune CNCAV.


Câte persoane s-au vaccinat?

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID (CNCAV) informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 29.865 de doze de vaccin, dintre care 19.934 - Pfizer, 144 - Moderna şi 9.787 - AstraZeneca, potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor. Potrivit CNCAV, 16.350 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar doza a II-a de ser au primit-o 13.515 de persoane.

Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 1.409.087 doze unui număr de 819.447 persoane, dintre care 229.806 cu o doză, iar 589.641 - şi cu doza a doua.


CITEȘTE ȘI

A zecea tranșă de vaccin anti-COVID Pfizer ajunge la Cluj