Sănătate

Dragoș Damian, director PRIMER, trage un semnal de alarmă: „Nu se pot fabrica vaccinuri și medicamente de ultimă generație în țară”

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente trage un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea de a fabrica un vaccin COVID-19 în România

 

 


PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente – care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară – atrage atenția că este imposibilă fabricarea de vaccinuri și medicamente de ultimă generație într-un orizont mai scurt de 3 ani și asta doar dacă autoritățile vor să acorde importanța cuvenită acestui domeniu strategic.



România nu poate produce un vaccin COVID-19

„Spre deosebire de țări precum Polonia, Ungaria, Cehia și Slovenia care au dat importanță industriei farmaceutice și au investit în acest sector economic, România a regresat și a devenit un simplu importator de vaccinuri și medicamente, ajungând să producă mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației. Ca o urmare firească a acestui tablou, nu s-au mai făcut investiții în acest domeniu, iar astfel s-a pierdut competitivitatea în ultimii zece ani în dezvoltarea tehnologică de noi produse dar și în formarea de personal calificat”, a explicat Dr. Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.


Discuțiile din spațiul public conform cărora România poate fabrica vaccinuri sau medicamente moderne nu au acoperire în practică, în condițiile în care programele economice ale partidelor politice minimalizează importanța relansării acestui sector economic. Doar un plan de finanțare bine pus la punct a acestui domeniu vital ar putea crea un cadru care să atragă investiții în tehnologie, rețete și formule proprii sau producția realizată sub licența unor fabricanți internaționali.

„De mai bine de cinci ani, PRIMER propune o serie de măsuri pe termen lung de sprijinire a producției de medicamente pe teritoriul țării. Am solicitat ca domeniul să fie considerat de importanță strategică pentru a beneficia de facilități fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investiții de capital precum și înființarea unei Autorități Naționale a Medicamentului, care să fie responsabilă de investițiile în fabrici noi de medicamente și vaccinuri", a mai comentat reprezentantul PRIMER.


În acest moment, fabricile din țară au de recuperat un regres tehnologic de peste zece ani dacă se dorește ca România să fabrice vaccinuri și medicamente de ultimă generație, necesare pacienților români sau celor din alte țări. Dacă doresc să accelereze recuperarea, autoritățile trebuie să   devina partenerii industriei pentru a accesa sursele de finanțare din fondurile europene sau din axa EU4Health, special creată de Uniunea Europeană pentru răspunsul sistemelor de sănătate la pandemii, inclusiv prin producția de medicamente și vaccinuri pe teritoriul UE. Între timp, țări precum Austria, Franța și Ungaria încep să acceseze aceste fonduri și să creeze situri mari de fabricație de vaccinuri și medicamente strategice pentru aprovizionarea întregii Uniuni Europene.

„PRIMER solicită Premierului Florin Cîțu crearea unei Autorități Naționale a Medicamentului, aflată în subordinea Primului-Ministru, care să înceapă reconstrucția industriei farmaceutice din România, prin sprijinirea retehnologizării fabricilor existente, atragerea de noi investitori în special din țări non-UE precum și construcția de situri de fabricație și hub-uri de distribuție folosind fonduri europene și grant-uri guvernamentale din Planul Național de Redresare și Reziliență", a mai sugerat oficialul PRIMER.

Ultimele Stiri
abonare newsletter