Sănătate

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: „La jumătatea lunii martie, în România, tulpina britanică va deveni majoritară”

Expertul clujean lansează un avertisment îngrijorător pentru România: jumătatea lunii martie va aduce o confruntare inevitabilă cu tulpina britanică de SARS-CoV-2.

 

 


Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor al Universității Babeș-Bolyai, a declarat că efectele tulpinii britanice se vor simți și la noi în țară, jumătatea lunii martie fiind perioada în care estimează că noua tulpină va deveni majoritară.

 


„În prezent există 4.000 de variante de tulpini care circulă în populație. Cele mai îngrijorătoare din cauza infecțiozității și a numărul mai mare de mutații care au apărut brusc au fost cele din Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia și acum din California, unde este o tulpină nouă”, a explicat expertul în sănătate publică, pentru Republica.ro.

„Eu zic că pe la jumătatea lui martie va fi majoritară (în România - n.red.), pentru că e mai competitivă și asta e proiecția nu numai în România. În toate țările unde a fost documentată că există, pe la jumătatea lui martie va fi majoritară. Noul model de infecțiozitate va deveni standardul”, a mai spus profesorul clujean.


„Ministerul Educației nu a făcut absolut nimic”

Totodată, Răzvan Cherecheș a vorbit și despre lipsa de pregătire a României în gestionarea efectelor noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2, dar și despre măsura deschiderii școlilor, care, după cum menționează specialistul, a fost o inițiativă implementată într-un mod iresponsabil.

„Școlile, până la clasa a IV-a, ar fi trebuit ținute deschise, cu măsurile de protecție adecvate. Deschiderea școlilor, ca idee, e o idee bună, problema e implementarea. Ministerul Educației nu a făcut absolut nimic, nu a pregătit școlile, nu a făcut un inventar. Ministerul Educației habar nu are câte școli țin copiii unul lângă altul în bancă, care este sistemul de ventilație din școli, nu a făcut traininguri și webinarii ca să informeze profesorii legat de norme, nu a luat legătura cu autoritățile locale care să asigure transportul”, a spus Răzvan Cherecheș.


Vaccinarea în masă în Israel, o măsură eficientă

În contextul exploziei numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 în școli, la nici o săptămână de la deschiderea acestora, Răzvan Cherecheș a mai precizat că este de părere că la baza deciziei se află o „mascare” a eșecului școlii online: „Motivul pentru care trebuie deschise a VIII-a si a XII-a - iar asta nu se spune - este de fapt eșecul educației online”. 

Din punct de vedere al modului de gestionare a crizei sanitare la nivel mondial, profesorul în sănătate publică a dat exemplul Danemarcei și al Marii Britanii, care au reușit doar prin impunerea unor măsuri dure să reducă considerabil înmulțirea noilor tulpini, în timp ce în Israel s-a mers pe varianta vaccinării în masă, fapt care a dus la o scădere atât a cazurilor, cât și a spitalizărilor.


Așadar, rămâne de văzut care vor fi măsurile impuse de țara noastră, care vor reuși să ducă la rezultate benefice din punct de vedere al numărului de cazuri, dar mai ales, din punct de vedere al gestionării apariției noii tulpini, care, după cum declară Răzvan Cherecheș, este tot mai aproape de a se manifesta majoritar la noi în țară.

CITEȘTE ȘI

Răzvan Cherecheș, despre campania de vaccinare: „Trebuia făcut parteneriat cu Biserica Ortodoxă și toate cultele”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter