Sănătate

Sute de persoane din alte județe, vaccinate „în mod organizat” la Cluj. În județ nu mai sunt locuri disponibile până în 31 martie.

Aproximativ 100 de persoane care își fac dializa la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca au venit în acest weekend să se vaccineze anti-COVID la Centrul Medical Unirea.

 

 


Patru ambulanțe și un microbuz din Alba Iulia erau sâmbătă, 30 ianuarie în fața Centrului Medical Unirea de pe strada Observatorului (Regina Maria) din Cluj-Napoca. Potrivit șefului DSP Cluj, 100 de persoane care fac dializa la centrul respectiv au venit să se vaccinze.

 


monitorulcj.ro a vorbit cu subprefectul Clujului, Irina Munteanu și cu șeful DSP Cluj, Mihai Moisescu pentru a clarifica situația campaniei de vaccinare din județul Cluj.

Specificăm faptul că monitorulcj.ro a încercat să ia legătura și cu purtătorul de cuvânt de la Spitalul Regina Maria pentru a afla dacă cele patru ambulanțe și microbuzul respectiv au transportat, în mod organizat persoane din Alba Iulia pentru a se imuniza la centrul lor de vaccinare. Am fost informați că Spitalul Regina Maria nu are un purtător de cuvânt, iar reporterii monitorulcj.ro au fost „purtați” de la un call center la altul, fără să primească o informație relevantă.


Persoanele cu dializă se vaccinează în spitalul arondat

Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP), Mihai Moisescu a spus că oamenii care fac dializa la Spitalul Regina Maria sunt arondați la centrul de vaccinare pe care îl are spitalul menționat.

„Acele ambulanțe aduc oamenii care sunt la centru de dializă din Cluj-Napoca. Ei sunt arondați la centrul lor de vaccinare. Au fost 100 de oameni în total, care au venit în acest weekend la Centrul Medical Unirea. Persoanele care sunt deservite de centrul de dializă sunt vaccinați în aceste centre, conform etapei a doua de vaccinare. Acum că mașinile de dializă sunt cu număr de Alba sau Bihor, asta este altceva. Dializații care sunt arondați la centrul de dializă din Cluj-Napoca, vorbim de pacineții cu boli cronice, se vaccinează la centrul respectiv”, a declarat pentru monitorulcj.ro șeful DSP Cluj, Mihai Moisescu.


Subprefectul Clujului, Irina Munteanu a spus că avem posibilitatea de a ne vaccina în orice județ dorim, doar în cazul în care sunt locuri disponibile la centrul respectiv. Doar că în centrele din Cluj-Napoca situația nu este atât de bună, deoarece nu mai sunt locuri libere până pe data de 31 martie.

„Este posibil ca acele ambulanțe din Alba Iulia să fi fost tocmai cu persoanele dializate. Există posibilitatea să ne programăm în București la vaccinare, dacă dorim. Există posibilitatea, dacă sunt locuri bineînțeles, să ne vaccinăm și în alt județ. Nu este absolut nimic illegal sau imoral. Dacă o instituție din Cluj găsește locuri disponibile la centrele din Mureș, are posibilitatea să meargă să se vaccineze acolo”, a declarat pentru monitorulcj.ro Irina Munteanu, subrefectul Clujului.


„Toate centrele de vaccinare sunt ocupate la Cluj. Nu cred că a existat o solicitarea mai mare a unui singur centru din Cluj-Napoca, pentru că în foarte scurt timp, toate planificările au fost făcute. În prezent nu mai sunt locuri libere până pe data de 31 martie”, a adăugat subrefectul Clujului.

Oamenii care își fac dializa la unul dintre cele cinci centre din Cluj, au oportunitatea să se vaccineze aici. Condiția este următoarea: să fie locuri disponibile pe platformă.

„La Cluj sunt 5 centre de dialize. Clujana și-a luat propriul centru de dializă ca și centru de vaccinare și imunizează persoanele dializate, iar celelate centre au fost arondate. Ei au fost programați în funcție de aglomerare, de flux, de stadiul în care se află fiecare centru de vaccinare. Nu sunt arondați pe spitalul cel mai apropiat”, a explicat Irinia Munteanu.

Clujenii se pot vaccina și în alte județe

Persoanele care au prioritate în a doua etapă de vaccinare și fac dializă într-un alt județ, ei sunt arondați la centrul de vaccinare din județul respectiv, spune subprefectul Clujului.

„Etapa a doua care include bolnavii cronici, persoanele peste 65 de ani și personal esențial are alte reguli. Dacă o insituție care are angajatori ce intră în a doua etapă de vaccinare s-a mișcat destul de repede și s-a programat de exemplu la un centru din Mureș, deși sunt din Cluj, au avut ocazia de a se vaccina la centrul respectiv”, a spus Irina Muneanu.

Cu toate acestea, deși există aceste posibilități, subprefectul Clujului nu știe dacă există cazuri în care persoane din alte județe să vină în mod organizat la centrele de vaccinare din Cluj-Napoca.

„Să știți că au fost cazuri în care au plecat și din Cluj-Napoca către un centru de vaccinare din Turda. Atâta timp cât au găsit locuri libere și au reușit să se programeze, au avut această opțiune de a se vaccina în mod organizat la alt centru”, a adăugat subprefecul Clujului.

A doua etapă de vaccinare a fost un haos total, multe persoane care intră în categoriile proritizate neavând ocazia să se programeze pentru vaccin. În urmă cu câteva zile, autoritățile au anunțat că se va amâna perioada de vaccinare pentru bolnavii cronici și oamenii care lucrează în domeniile cheie pentru două săptămâni, deoarece a existat un deficit de doze de vaccin.

Prin urmare, multe întrebări rămân fără un răspuns clar. Există posibilitatea de a te vaccina în alt județ, doar dacă există locuri, însă în Cluj, centrele sunt ocupate până în 31 martie, potrivit subprefectului. Așadar, dacă nu sunt locuri disponibile de ce au venit 100 de persoane să se vaccineze la Centrul Medical Unirea? Și-au făcut programare din timp?

Aceste întrebări rămân fără un răspuns concret din partea autorităților, iar din păcate o bună parte din clujeni se plâng de faptul că rămân nevaccinați.

CITEȘTE ȘI:

Centrele de vaccinare sunt gata, dar lipsesc medicii și asistentele! Primarii speră că Guvernul le returnează banii cheltuiți, de ordinul milioanelor de lei.

abonare newsletter