Sănătate

BREAKING NEWS. Două cazuri cu noua tulpină SARS-CoV-2 au fost depistate la Cluj!

Două cazuri cu noua tulpină COVID-19 au fost depistate la Cluj, anunță reprezentanții MedLife. De asemenea, Ministerul Sănătății a confirmat cazurile apărute.

 

 


Două cazuri cu noua tulpină coronavirus au fost depistate la Cluj. Specialiștii de la MedLife au luat 79 de probe aletoriu din diferite zone ale țării, iar 10 au ieșit pozitive: Bucurerști 6 probe, Vâlcea 2 probe și din Cluj 2 probe.

 


„În urma unei analize efectuată de către specialiștii MedLife parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii”, a anunțat MedLife într-un comunicat.

Ministerul Sănătății a confirmat cele 10 cazuri cu noua tulpină coronavirus.


„Încă 10 noi cazuri cu noua variantă de Sars-Cov- 2 au fost identificate pe teritoriul Romaniei. Este vorba despre rezultatele probelor provenite din mai multe orașe ale țării, în perioada 13-21 ianuarie 2021. Probele au fost prelucrate în laboratorul Medlife și au fost raportate in această după amiaza la INSP/CNSCBT. În prezent au fost raportate un număr 18 cazuri cu noua variantă de Sars Cov 2”, a precizat Ministerul Sănătății.

Reprezentanții MedLife mai precizează și că într-un studiu similar,realizat în urmă cu o lună, în care s-au racoltat 60 de probe, nu a fost raportat niciun caz cu noua tulpină.


„Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

Potrivt cercetătorilor de la Oxford, noua tulpină COVID-19 provine din Marea Britanie și este cu până la 70% mai contagioasă decât noul coronavirus. Se estimează și că mortalitatea pentru noua tulpină este cu 30% mai mare decât celelalte tulpini. De asemenea, cercetătorii spun că această tulpină se transmite mult mai repede la toate categoriile de vârstă.


CITEȘTE ȘI:

OFICIAL: Vaccinarea bolnavilor cronici care au sub 65 de ani se amână cu două săptămâni

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter