Sănătate

Cherecheș, despre tulpina virusului COVID-19: „Nu ne dăm seama dacă a apărut și la noi pentru că simptomele sunt la fel”

Specialistul în sănătate, Răzvan Cherecheș a spus că este foarte puțin probabil ca noua tulpină a virusului să nu se fi răspândit în Europa, doar că autoritățile române nu își vor da seama de apariția mutației.

 

 


În luna septembrie a fost descoperită o nouă tulpină a virusului COVID-19, care a accelerat infectarea cu nou virus. În luna noiembrie, aproape o jumătate din cazurile înregistrate în Londra au fost cauzate de această mutație a virusului, iar în prezent două treimi dintre cazuri sunt cauzate de această tulpină. Această mutație face ca virusului COVID-19 să fie cu 70% mai contagios.

 


Răzvan Cherecheș, cercetător și profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, a vorbit despre noua tulpină a virusului COVID-19.

Nu este prima mutație a virusului, acesta suferind mutații de două ori pe lună, spune specialistul în sănătate.


„Virusul SARS-CoV 2 suferă mutații periodic, cam undeva la două mutații pe lună și există nenumărate variante, dar această variantă a suferit o mutație semnificativă față de restul, ceea ce o face să fie semnificativ mai infecțioasă. Acest lucru are impact exclusiv asupra părții de infecțiozitate. Din ce știm până acum, simptomele sunt la fel, felul în care apare este la fel, mortalitatea este la fel. În rest nu s-a schimbat nimic, singurul lucru care s-a schimbat este că e mai infecțios”, a declarat Răzvan Cherecheș pentru hotnews.ro.

Mutația virusului nu afectează eficența vaccinului

 „Ce știm până la ora actuală este că mecanismul în care funcționează vaccinul nu este afectat, în sensul că proteinele de pe suprafața exterioară a virusului sunt aceleași și acesta este mecanismul prin care funcționează vaccinul. Ceea ce înseamnă că vaccinul va funcționa", a mai spus specialistul în sănătate, potrivit sursei citate.


Este posibil ca persoanele care au fost infecate cu noul coronavirus să se reinfecteze cu această variant ușor modificată a viruslui, doar că acest lucru s-a întâmplat destul de rar.

„Vorbim de câteva zeci de cazuri în toată lumea, așadar un număr mic, dar există probabilitatea, au fost oameni care s-au reinfectat cu o variantă ușor modificată, iar a doua oară simptomele au fost mai severe", a afirmat Răzvan Cherecheș.


S-a răspândit noua tulpină în Europa?

Este foarte puțin probabil ca noua tulpină a virusului să nu se fi răspândit în Europa. Răzvan Cherecheș a spus că autoritățile din țara noastră nu vor ști prea curând dacă dacă tulpina virusului s-a rapândit deja.

„La noi, de exemplu, chiar dacă ar veni, noi nu ne-am da seama, pentru că nu facem secvențiere genetică a virusurilor, în România. Exact la fel cum detectăm vechea variantă, noi detectăm și noua variantă, nu este nicio diferență. Nu avem nici cea mai vagă idee dacă tulpina este aici sau nu: simptomele sunt la fel, testele identifică la fel, noi habar nu avem", a spus Cherecheș, potrivit sursei citate.

Măsura de a închide Marea Britanie ar fi funcționat dacă această măsură ar fi fost luată din timp, mai exact în luna septembrie, când s-a descoperit această mutație.

 „Cumva, Guvernul vrea să demonstreze că ia măsuri, dar este târziu. Dacă în momentul în care a părut noua tulpină s-ar fi închis Marea Britanie, poate că ar fi funcționat, dar pe de altă parte e numai o problemă care îi crește rata de transmitere. Ceea ce înseamnă că măsurile vor trebui luate mai din timp, iar restricțiile vor fi mai severe. Acesta este singurul răspuns care este adecvat în momentul acesta", a spus specialistul în sănătate, Răzvan Cherecheș.

CITEȘTE ȘI:

Un VIRUS NOU, din grupa virusurilor gripale, descoperit în China! Cât de periculos este?

 

 

 

 

 

 

abonare newsletter