monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Riscuri MARI de îmbolnăvire pentru cei care nu se vaccinează. „Este posibil să dați COVID altcuiva și după cele două doze de vaccin”

Oamenii care nu se vaccinează nu sunt protejați împotriva virusului, chiar dacă cei apropiați s-au vaccinat. Chiar și după cele două doze de vaccin, virusul poate fi transmis.

Riscuri MARI de îmbolnăvire pentru cei care nu se vaccinează. „Este posibil să dați COVID altcuiva și după cele două doze de vaccin”


 

Oamenii care nu se vaccinează împotriva COVID-19 ar putea să continue să răspândească infecția.


 

Astfel, ideal ar fi să respecte restricțiile cu strictețe, din spusele unui profesor englez și adjunct medical al Marii Britanii, Jonathan Van-Tam, într-un editorial Sunday Telegraph, existent și pe site-ul Guvernului londonez.


Nici oamenii de știință nu cunosc încă exact care este impactul vaccinului privind transmiterea bolii, dar ce se știe sigur este că odată vaccinat, nu vei mai dezvolta forme grave de COVID-19.

Totuși, și vaccinurile ar trebui să scadă rata infecțiilor cu acest virus pandemic.


Mesajul Ministerului Sănătății din România

În urma celor apărute în presă, Ministrul Sănătății al țării noastre a transmis un mesaj în care a averizat că nu este demonstrat că o persoana vaccinată e purtătoare a virusului.

”Chiar și după ce vi s-a administrat a doua doză de vaccin, este recomandat să continuați să purtați masca de protecție și să respectați regulile de distanțare socială. Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați. Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul.


De ce trebuie să continuați să purtați mască?

Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.


Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de COVID-19.

Vaccinul nu garantează imunitate 100%. Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna.

Instituțiile de Sănătate Publică din lume, inclusiv din România, continuă să monitorizeze gradul și modalitatea de răspândire a virusului pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate. Autoritățile publice recomandă în continuare să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să purtăm mască de protecție și să respectăm distanțarea socială”, a scris pe Facebook instituția.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Sănătății: „Masca trebuie purtată și după administrarea vaccinului”

 

Încă o pandemie? „60% din cazurile COVID-19 vor fi cu noua tulpină. E importantă secvențierea și la Cluj-Napoca”