Sănătate

Cum se lucrează în secțiile ATI din Cluj? Medic: „E mai mult decât un job, e o necesitate vitală” FOTO

În pandmie, secțiile de ATI au dobândit o importanță mai mare decât înainte, mai ales în ochii oamenilor. În lupta contra COVID-19 semnificația acestora este una chiar vitală. Dar cum se simt medicii care lucrează în aceste secții?

 

 


Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a postat pe pagina de Facebook un mesaj, prin care încearcă să se apropie mai mult de pacienți. Astfel, instituția a lansat o serie de materiale informative despre activitatea cadrelor medicale de la SCJU, începând cu secțiile ATI.

 


„Începem astăzi cu secțiile de anestezie și terapie intensivă. Pandemia COVID-19 a adus în atenția opiniei publice importanța vitală pe care secțiile de terapie intensivă o au în interiorul spitalelor. Cu toate acestea, indiferent de condițiile epidemiologice, activitatea acestor secții rămâne mereu complexă, iar miza este, de cele mai multe ori, viața pacienților internați”, a scris instituția.

Așadar, „v-ați întrebat vreodată ce presupune o zi obișnuită într-un spital de complexitatea SCJU Cluj-Napoca”, într-o secție ATI?


Specialitatea ATI, mai mult decât un simplu job

Conf. Dr. Cristina Petrișor, medic șef la ATI I și Dr. Dan Dîrzu, medic șef la Secția ATI au fost întrebați de ce și-au ales specialitatea anestezie și terapie intensivă, având în vedere volumul enorm de muncă și responsabilitate, dar în același timp și riscuri.

Cei doi medici clujeni au răspuns asemănător, scrie în postare: „Pentru mine, e mai mult decât o slujbă. Este o vocație pe care o exercit ca pe o necesitate vitală”.


În Cluj-Napoca există în total 9 secții și compartimente de terapie intensivă. În cele nouă locuri se realizează o multitudine de tipuri de monitorizare și proceduri, potrivite specialității „la standarde europene”.

Printre acestea se numără: „Monitorizarea hemodinamică avansată, epurarea renală continuă, filtrarea citokinelor și endotoxinelor sunt proceduri care se realizează de rutină. Indiferent că este vorba de dializă, plasmafereză, suport hepatic extracorporeal (așa numita „dializă hepatică”) sau oxigenarea extracorporeală putem oferi pacienților noștri toate îngrijirile de care au nevoie”, scrie în postare.


De când a început pandemia de COVID-19, secțiile de ATI au trecut constant printr-o schimbare, un proces de acomodare. Acest lucru a însemnat modificarea circuitelor, implementarea altor protocoale și chiar creșterea capacității de spitalizare a pacienților. La Secția Clinică ATI I și Secția ATI de pe strada Clinicilor, numărul 4-6, medicii tratează în fiecare an aproximativ 2.000 de pacienți.

Unde e mai greu, pe Ambulanță sau la ATI?

Cătălin Sorcoi, fost asistent medical la Terapie Intensivă, în prezent asistent la SAJ Cluj, a mărturisit într-un interviu pentru monitorulcj.ro, ce l-a făcut să renunțe la ATI ca să lucreze pe ambulanță.

Aparent, job-ul de asistent pe ambulanță a devenit o pasiune pentru el, după ce a făcut voluntariat acolo, dar pe când s-a angajat nu existau posturi libere. Astfel, a ales ATI, o ramură foarte interesantă, dar și foarte grea:

„Meseria de asistent pe ambulanță am ajuns să o îndrăgesc foarte mult, chiar dacă nu m-am gândit niciodată că voi fi asistent. Și aici prin voluntariat am ajuns. Când am aflat că pot să fac voluntariat, am vrut să încerc. Spuneam că nu am nimic de pierdut și vreau să văd, vorba românului, «cu ce se mănâncă». După primele gărzi pe mașinile de urgență mi-am dat seama că mi-ar cam plăcea meseria asta. În primă fază voiam să fiu stomatolog, acela era oarecum visul meu, dar între timp s-a schimbat. Pe Terapie Intensivă am ajuns pentru că nu erau posturi libere pe ambulanță când am terminat eu facultatea și nu am vrut nici să pierd timpul. Am vrut să încerc ceva și Terapia mi-a fost o ramură care mi s-a părut interesantă dintotdeauna. E foarte grea, dar interesantă.”

Întrebat unde e mai greu, pe ambulanță sau în secția de anestezie și terapie intensivă, Cătălin a răspuns că e la fel de dificil:

„E foarte greu și pe ambulanță, multe persoane fug de ambulanță din cauza presiunii mari. E la fel de greu. Nu putem să spunem că e mai ușor la SAJ. Am  o grămadă de prieteni care mă întreabă cum mai rezist sau cum pot să lucrez aici, că ei nu ar putea nici să vadă poze de la locul accidentului. Cred că trebuie să te naști așa sau să ai o atracție foarte mare ca să poți să lucrezi la urgențe.”

Mărturia unui pacient ATI din Cluj

Pe lângă faptul că munca medicilor pe secțiile ATI este foarte solicitantă și grea, unele momente pot să fie marcante. Un pacient infectat cu COVID-19 din Cluj a fost internat pe ATI, iar într-un interviu cu un doctor clujean, postat pe YouTube, a mărturisit că experiența pe care a avut-o în spital nu poate fi comparată nici cu un film de groază.

El a spus că nu se poate compara cu nimic altceva din ce a trăit până acum, după care a descris câteva momente cutremurătoare la care a luat parte:

„Nu se poate compara cu altceva. Zilele alea cu ATI nu se pot compara cu nimic. Un domn nu a suportat masca, l-a intubat, a doua zi a și decedat. Lângă mine s-au întâmplat toate acestea. Nu poți descrie în cuvinte cum e la ATI. Nu există film de groază pe care să îl compari sau care să te ajute să descrii cum te chinui acolo cu masca aia de oxigen. Nici eu nu aș fi crezut că aș fi ajuns la așa ceva. Să ajung să mă lupt pe muchie de cuțit pentru viață.”

Chiar dacă este atât de dificilă munca pe ATI, din punct de vedere emoțional, medicii specializați pe această ramură aleg în fiecare zi să îi ajute pe pacienții bolnavi, în stare gravă, fiind singura lor opțiune. Astfel, trec peste acele scene de groază pentru a-și duce la bun sfârșit treaba.

CITEȘTE ȘI:

Medicul care luptă pentru bătrânii infectați cu COVID19 de la azilul Casa Theodora:„Lucrez cu masca de oxigen de 10 zile, cu 3 ore de somn”

 

Singurul doctor care îngrijea bolnavii COVID19 la Casa Theodora e în stare GRAVĂ! Pacienții au nevoie urgentă de un medic

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter