Sănătate

Mărturia cutremurătoare a unui pacient ATI de la Cluj: „Mă lupt pe muchie de cuțit pentru viață”

Iosif Bala, agricultor clujean, este un pacient internat pe secția de terapie intensivă din Cluj, care a descris experiența pe care a trăit-o acolo. El a spus că aceasta nu se poate compara nici măcar cu un film de groază.

 

 


Un doctor clujean, Paul Oarga, a vorbit cu un pacient infectat cu COVID-19, Iosif Bala, care a fost internat pe secția ATI, iar în prezent se află la preterapie intensivă. Discuția a fost filmată și postată pe YouTube.

 


Pacientul a mărturisit cum s-a simțit cât timp a fost internat la ATI, dar și ce simptome a avut și cât de puternice au fost.

Masca de oxigen, singura șansă la viață

La început, bărbatul a avut o răceală care s-a agravat rapid, iar un simptom foarte des întâlnit, oboseala, a fost resimțit din plin:


„La început am avut o răceală și a devenit din ce în ce mai rău. Simți și o oboseală adâncă, dacă mergi din dormitor până în bucătărie trebuie să îți pui capul jos pe masă că nu îți ajunge aerul ca să îți revii, să te odihnești. Aici am greșit eu foarte mult că am stat două zile jumătate fără să fac nimic. M-am luat după prieteni care ziceau că e normal să îți fie rău, dar nu e normal”, a mărturisit pacientul.

Prima dată când Iosif a interacționat cu dr. Paul Oarga a fost când a ajuns la spital și se afla într-un salon de medicină primară, la Spitalul de Boli Infecțioase. Atunci pacientul a început să realizeze, prin discuția cu medicul clujean, că singura șansă la viață este masca de oxigen. Totodată, și că trebuie să lupte pentru cele trei fete care îl așteaptă acasă.


„Masca e singura mea șansă la viață. Eu nu uit cuvintele dumneavoastră care o să îmi rămână în memorie pe viață, dacă am pentru ce să lupt. Am trei fete acasă, aia mică are 4 ani și când am ieșit de acasă că m-a luat ambulanța mi-a zis: tată, te iubesc! Cuvântul acela al ei mi s-a tipărit în minte și apoi cum să nu ai pentru ce să lupți.”

„Prima senzație pe care o simți e că te sufocă masca”

Prima senzație pe care a simțit-o Iosif când i s-a pus masca de oxigen a fost de sufocare, cu toate că masca îl ajuta să respire. Chiar și așa, a fost nevoit să o poarte timp de 8 zile constant, iar doar după 3-4 zile a dat-o jos, pentru puțin timp, pentru a putea mânca:


Senzație e de sufocare, că te sufocă masca. Teoretic și practic te ajută, dar e foarte greu când ai lipsă de oxigen. Vrei să tragi aer, dar îți vine așa mult debit de aer că nu știi cum să gestionezi la început și ai senzația de sufocare. Mai ales când am urcat la ATI. Cu masca am stat 8 zile nonstop, fără pauză. După 3-4 zile începeau să îmi dea jos masca ca să mai mănânc câte ceva.”

Experiența la ATI nu poate fi comparată nici cu un film de groază

Doctorul l-a întrebat pe agricultor cu ce ar putea să compare experiența de la ATI, iar acesta a spus că nu se poate compara cu nimic altceva din ce a trăit până acum, după care a descris câteva momente cutremurătoare la care a luat parte:

„Nu se poate compara cu altceva. Zilele alea cu ATI nu se pot compara cu nimic. Un domn nu a suportat masca, l-a intubat, a doua zi a și decedat. Lângă mine s-au întâmplat toate acestea. Nu poți descrie în cuvinte cum e la ATI. Nu există film de groază pe care să îl compari sau care să te ajute să descrii cum te chinui acolo cu masca aia de oxigen. Nici eu nu aș fi crezut că aș fi ajuns la așa ceva. Să ajung să mă lupt pe muchie de cuțit pentru viață.”

CITEȘTE ȘI:

Cum va fi DISTRUS coronavirusul de vaccin? Cherecheș: „Vaccinul este ca un manual de instrucțiuni pentru organism. Învață sistemul să distrugă virusul”

 

De ce este important să ne vaccinăm? Sorin Man, profesor UMF: „Vaccinarea este esențială pentru controlul pandemiei COVID19”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter