Sănătate

Clujul va demara propria campanie de promovare a vaccinării anti-COVID, cu vedete locale

Primăria Cluj-Napoca va demara o campanie de promovare a vaccinării împotriva coronavirusului, în care vor fi implicate specialiști în sănătate și vedete locale.

 

 


Propunerea a venit în cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca de luni, 4 ianuarie, din partea consilierului Alianței USR-Plus Alexandra Oană.

 


Ea a subliniat că revenirea la normalitate, cu toate aspectele acesteia - redeschiderea școlilor, restaurantelor, teatrelor - nu poate fi atinsă decât dacă 70% din populație va fi imunizată, arătând că statisticile arată un grad mare de reticență în rândul românilor, în ceea ce privește administrarea vaccinului.

„Aș vrea să pun în discuție situația vaccinării. Cred că suntem cu toții de acord că anul acesta urmează cea mai importantă campanie, și vorbesc desigur de campania de vaccinare. De succesul acestei campanii depind foarte multe lucruri esențiale, dacă se deschid școlile, dacă spitalele își cresc capacitatea pentru tratarea altor boli, în afară de COVID, dacă se redeschid restaurantele, cinematografele, teatrele, dacă putem să mergem din nou la concerte și petreceri sau dacă măștile rămân în continuare obligatorii. Experții spun că pentru a relua toate aceste activități și pentru a reveni la normalitate, trebuie să ajungem la o rată de vaccinare de 70% a populației. Statisticile arată că pornim de la un procent de aproximativ 30%  dintre români care acceptă vaccinul. Mai mult, după debutul campaniei de vaccinare, comparativ cu alte țări, vedem că numărul de persoane care s-au vaccinat este mic. Situația este îngrijorătoare și cred că avem nevoie de o strategie pentru a remedia, cel puțin la nivel local, această tendință”, a spus Oană.


Vedete și specialiști clujeni, în centrul campaniei

Consilierul local a propus demararea unei campanii de informare, în paralel cu cea realizată la nivel național de autorități, în care să fie implicate figuri publice locale, pe care clujenii le cunosc și le îndrăgesc.

„Vă propun ca, în completarea campaniei de comunicare națională pentru promovarea vaccinării și în completarea mesajelor care vin de la centru, să inițiem, în colaborare cu Instituția Prefectului, o campanie locală de comunicare, prin care să încurajăm clujenii să se vaccineze. Concret, cred că ar trebui să facem două lucruri. În primul rând, așa cum ne comunicați regulat evoluția ratei de infectare și numărul de cazuri de COVID din municipiu, ar trebui să avem informații constante despre evoluția campaniei de vaccinare. În al doilea rând, cred că ar fi foarte util să facem un apel și să coagulăm un grup de lucru local, cu experți de sănătate publică de la nivel local, pentru că avem la cine apela, cu experți în comunicare, cu figuri publice locale, care împreună să lucreze la o strategie locală de promovare a campaniei de vaccinare.


Cred că dacă am aduce în prim-planul campaniei figuri cunoscute clujenilor, în care ei au încredere, mesajul ar avea mai multe șanse să convină. Avem două opțiuni, putem să considerăm că eforturile depuse la nivel național sunt suficiente, sau putem încerca să contribuim, pe măsura posibilităților, la nivel local, pentru a completa campania națională. E o abordare atipică, dar suntem într-o situație atipică și cred că e util să fim flexibili și creativi”, a adăugat Alexandra Oană.

Boc: „Cred că este o idee foarte bună”

Primarul Emil Boc s-a arătat entuziasmat de idee, spunând că va dispune departamentului responsabil să ia legătura cu consilierii locali dornici să se implice și cu personalități locale care ar putea promova mesajul pro-vaccinare.


„Vă felicit pentru inițiativă, personal, o susțin din tot sufletul și cu toate administrative posibile. La prima componentă, am încercat deja să aduc primele informații, pe măsură ce le am.  (...) Cred că putem face și mai mult decât facem. Eu am declarat din prima secundă când a apărut vaccinul că, atunci când îmi va veni rândul și va fi stabilit, nu am nicio problemă ca public să realizez aeastă activitate și o voi face. Am să dispun departamentului nostru să coopteze inclusiv pe consilierii locali interesați de acest subiect, precum și alte personalități locale, pentru o campanie suplimentară față de cea națională. Cred că este o idee foarte bună și eu o susțin pe toate palierele”, a declarat Boc.

CITEȘTE ȘI

Răzvan Cherecheș, despre campania de vaccinare: „Trebuia făcut parteneriat cu Biserica Ortodoxă și toate cultele”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter