Sănătate

Un VIRUS NOU, din grupa virusurilor gripale, descoperit în China! Cât de periculos este?

Un nou virus, din categoria virusurilor gripale, a fost descoperit în China.

Un VIRUS NOU, din grupa virusurilor gripale, descoperit în China! Cât de periculos este? Un VIRUS NOU, din grupa virusurilor gripale, descoperit în China! Cât de periculos este?

G4 EA H1N1 este o tulpină de virus gripal descoperită recent în China, cu dovezi ale infecției fiind găsite la angajații care lucrează în abatoare din industria porcină.

Reasortarea unui virus aviar și a două tulpini de H1N1 este legată de virusul responsabil pentru pandemia de gripă porcină din 2009. De asemenea, reasortarea este legată și de tulpina care a cauzat pandemia gripei din 1918 (în condițiile în care ambele sunt tulpini H1N1). Deși afectează în principal porcii, au fost identificate deja câteva zeci de cazuri și la om, în China.


Tulpina se poate transforma într-un agent patogen care se răspândește cu ușurință între oameni

Până marți, 30 iunie, nu au fost confirmate cazuri de transmitere de la om la om. Cu toate acestea, întrucât China are cea mai mare populație de porci din lume, iar porcii sunt frecvent infectați cu noua tulpină de virus, experții avertizează că are potențialul de a se transforma într-un agent patogen care se răspândește cu ușurință între oameni.

Prin urmare, cercetătorii din întreaga lume iau în serios noua variantă G4, un tip de virus al gripei aviare, pentru care oamenii nu au imunitate. Conform experților, printre care Dr. Anthony Fauci (din grupul de lucru COVID-19 al președintelui SUA, Donald Trump), tulpina are o probabilitate de transmitere între oameni.


Tulpina G4 EA H1N1 ar putea suferi mutații

Cercetătorii sunt îngrijorați că tulpina ar putea suferi mutații și apoi s-ar putea răspândi cu ușurință de la o persoană la alta, ceea ce ar putea duce la o nouă pandemie. Specialiștii avertizează că „are toate caracteristicile distinctive” pentru a fi extrem de adaptabil să infecteze oamenii, potrivit BBC News.

Până în prezent, a fost confirmată doar transmiterea de la animal la om. Însă, deoarece virusul este comun în fermele de porci din China, experții recomandă controlul răspândirii sale la porci, precum și monitorizarea oamenilor privind eventualele infecții.


CITEȘTE ȘI:

Cercetător clujean, despre coronavirus: „Cei care spun că virusul e o exagerare fac propagandă pentru crimă”
 

abonare newsletter