Sănătate

Decernarea premiilor UMF „Iuliu Hațieganu”. Ce realizări au avut cadrele medicale și studenții mediciniști în anul pandemic?

UMF a oferit premii studenților și profesorilor pentru rezultatele obținute în acest an. Disciplina „Boli Infecțioase” a obținut premiul cel mare pentru schema de tratament pentru pacienții COVID-19, folosită în toate spitalele românești.

 

 


Cu ocazia Zilelor UMF 2020, în această seară a avut loc decernarea premiilor UMF „Iuliu Hațieganu”. Atât studenți, cât și cadre didactice au fost premiați pentru rezultatele deosebite obținute pe parcursul acestui an.

 


„Recunosc că nu astfel mi-am imaginat primul an la conducerea prestigioasei noastre universități și implicit, primul meu mesaj, în calitate de rector. Un an care a pus omenirea la grea încercare, aducând suferință multora dintre noi și povara unei frici nemaiîntâlnite fiecăruia. Acesta este contextul în care mai mult decât oricând am încercat să fiu lider. Corabia noastră, universitatea și sistemul medical, nu a mai navigat prin astfel de furtuni așa că nu am găsit inspirația necesară în trecut. În schimb am găsit-o în prezent. Credeam că după 12 ani de conducere a Facultății de Medicină știu ce înseamnă să fiu lider, dar a fost nevoie de o astfel de furtună ca să înțeleg cu adevărat. Valorile comune ce ne-au chemat spre profesia de medic sau farmacist sunt atât de puternice încât trec peste toate diferențele dintre noi și ne țin uniți în fața oricărei provocări”, a anunțat rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Anca Buzoianu, la decernarea premiilor.

Rectorul universității a anunțat că marele premiu „Iuliu Hațieganu” a avut trei propuneri, iar toate trei au fost aprobate de Senatul universității.


Marele premiu - Schema de tratament împotriva COVID-19, folosită de toate spitalele din țară

În primul rând, marele premiu a fost oferit disciplinei „Boli Infecțioase” a Universității de Medicină și Farmacie, care este implicată activ în lupta cu COVID-19, de 9 luni de zile.

Premiul a fost acordat pentru organizarea și mobilizarea exemplară a cadrelor medicale în contextul pandemiei, pentru cea mai mare rată de vindecare din țară și pentru elaborarea primei scheme de tratament în tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Schema a fost preluată de toate spitalele din țară.


Două personalități ale școlii medicale clujene, profesori emeriți UMF

Premiul „Iuliu Hațieganu” a fost oferit și altor două personalități de excepție a școlii medicale clujene. Este vorba despre fostul rector UMF, prof. dr. Constantin Ciuce, și prof. dr. Ioan Coman care a condus prorectoratul didactic al universității timp de 8 ani de zile. Ioan Coman a plasat orologia clujeană pe primul loc în România.

Președintele Senatului, prof. dr. Valentin Muntean, a anunțat cadrele didactice care au primit titlul de profesor emerit. Șase cadre didactice au primit acest titlu, printre care se află și Constantin Ciuce și Ioan Coman, personalitățile din medicina clujeană menționate anterior. Pe lângă cei doi, încă patru profesori: prof. dr. Alexandru Irimie, prof. dr. Radu Badea, prof. dr. Honoris Popescu, prof. dr. Doina Ghiran.


Peste 1.800 de candidați la admitere la UMF

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a finalizat cu brio examenul de admitere și în acest an, organizat în premieră în istoria UMF în două zile consecutive, 25 și 26 iulie 2020.

În contextul epidemiologic actual, printr-un efort colectiv şi o mobilizare fără precedent, concursul s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță și fără probleme pentru toți cei implicați, candidați și organizatori. S-au pregătit 38 de săli de examen, cu mai mult de 2.500 de locuri. În desfășurarea impresionantă de personal au fost implicate peste 500 de cadre didactice și angajați din administrație.

Anul acesta s-au înscris 1.823 de candidați, cu aproape 200 mai mulți decât anul trecut. Astfel, pentru cele 660 de locuri la buget şi 290 de locuri cu taxă, au concurat 1.794 de candidați, 29 de tineri fiind absenți. Un număr de șapte candidați au fost admişi fără concurs, la programul de studiu medicină, ca olimpici cu performanţe recunoscute la concursuri naţionale şi internaţionale.

UMF a produs dezinfectant propriu pentru a ajuta medicii din spitale

Cadrele didactice de la UMF, Facultatea de Farmacie din Cluj, au produs o soluție antiseptică pentru mâini pe care au trimis-o în spitale, pentru a ajuta cadrele medicale în lupta contra pandemiei de COVID-19.

Prepararea dezinfectanților s-a realizat în laboratoarele facultății, din materia primă a instituției, dar și din donații.

Toate disciplinele au donat toate stocurile de materii prime și s-au oferit voluntari pentru prepararea soluției antiseptice pentru mâini după o rețetă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Prepararea s-a realizat în laboratoarele disciplinei de Tehnologie Farmaceutică, iar analiza produsului finit în laboratoarele de cercetare ale disciplinei de Analiza medicamentului.

Studenții UMF au sărit în ajutorul DSP Cluj și au creat campania „Donează plasmă, fii erou!”

Aproximativ 120 de studenți de la UMF „Iuliu Hațieganu” au sărit în ajutorul Direcției de Sănătate Publică Cluj, la realizarea anchetelor epidemiologice și a deciziilor de carantinare, respectiv de izolare, a fiecărei persoane depistate pozitiv cu virusul Sars-CoV-2 sau care a intrat în contact cu o persoană infectată cu acest virus.

În paralel cu activitatea de voluntariat, studenții mediciniști au demarat și campania „Donează plasmă, fii erou!” cu sprijinul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

În săptămâna 2-6 noiembrie, toți pacienții vindecați de COVID-19, care erau eligibili pentru donare și au dorit să ofere ajutor pacienților aflați în stare gravă au fost invitați să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj.

Tratamentul pentru afecțiunea provocată de acest virus se află încă sub semnul întrebării. Până la aprobarea unui vaccin, cel mai sigur și eficient tratament pentru bolnavii de COVID-19 este transfuzia de plasmă convalescentă, provenită de la pacienții vindecați.

Opțiunile de tratament pentru bolnavii infectați cu COVID-19, aflați în stare critică, sunt limitate.  Plasma convalescentă ar putea fi o opțiune terapeutică eficientă cu dovezi promițătoare în ceea ce privește ameliorarea simptomelor și reducerea mortalității.

CITEȘTE ȘI:

Veste EXCELENTĂ pentru studenții UMF Cluj-Napoca! Cum vor putea profesa în Franța?

abonare newsletter