Sănătate

Centru Regional de Neurochirurgie, construit la Cluj. Ce dotări va avea noul spital?

Singurul Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din Nord-Vestul României va fi construit la Cluj.


 

Centrul Regional care urmează să fie construit se va realiza prin renovarea și recomapartimentarea clădirii Clinicii de Medicina Muncii și Boli Profesionale. Se va construi și un nou pavilion care urmează să fie conectat pe toate nivelurile cu clădirea actuală.


 

La final, Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj, de pe strada Victor Babeș numărul 43, va fi relocată în clădirile Centrului Regional. Ambele clădiri se află în proprietatea Consiliului Județean și în administrarea Spitalului Județean.


Consiliul Județean Cluj a transmis Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a proiectului de edificare a Centrului Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie în lista celor care vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

„Convinși fiind că vom contribui direct la salvarea vieții și recuperarea sănătății a numeroși pacienți, susținem întru totul acest proiect unic, de importanță majoră pentru regiunea de Nord-Vest și pentru întreaga țară. În acest sens, mobilizăm toate resursele necesare pentru ca materializarea lui să aibă loc în cel mai scurt timp posibil. Acest centru de elită va răspunde atât cerințelor impuse de patologia vasculară și neurochirurgicală, cât și exigențelor unei asistențe medicale de cea mai înaltă calitate”, anunță Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Durata estimativă a construcței Centrului Regional este de 18 luni. Odată finalizat proiectul,centrul va asigura tratamentul complex, neurochirurgical și endovascular, pentru aproximativ 3.500 de pacienți pe an.

Ce facilități va avea sediul?

Investiția este de aproximativ 45 de milioane de euro, dar este una necesară având în vedere că în această regiune a țării nu există un centru de tratament al patologiei vasculare cerebrale.


„Totodată, condițiile și dotările existente în prezent în Clinica de Neurochirurgie nu permit dezvoltarea unui centru de tratament complex al accidentelor vasculare cerebrale, clădirea inaugurată în anul 1903 nefiind adecvată, chiar dacă a fost supusă, de-a lungul timpului, unei serii de renovări și reparații capitale”, transmite Consiliul Județean Cluj.

Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va avea numeroase facilități:


- șase săli de operație modulare
- secții de Terapie Intensivă
- o stație centrală de sterilizare
- un laborator de imagistică
- sală de operații hibrid
- un punct de laborator pentru urgențe
- un punct farmaceutic
- cabinete de consultații în regim ambulator
- o sală de kinetoterapie
- un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu 120 de locuri
- o bibliotecă pentru documentare
- un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților
- o sală de așteptare

Centrul va dispune inclusiv de un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică.

CITEȘTE ȘI:

32 de paturi vor fi suplimentate la secțiile ATI din Cluj. „La finalul săptămânii am putea depăși 100”

 

Studenții mediciniști din Cluj, implicați în lupta cu COVID19. Vor ajuta și alte spitale din țară

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter