Sănătate

Studenții mediciniști din Cluj, implicați în lupta cu COVID19. Vor ajuta și alte spitale din țară

Studenții de la UMF din Cluj-Napoca se vor implica în lupta împotriva coronavirusului ca voluntari și în alte spitale din țară.

 

 


Peste 200 de studenți mediciniști clujeni vor ajuta și alte spitale din țară să facă față numărului mare de cazuri de COVID-19.

 


„Peste 200 de studenți din cadrul universității noastre au răspuns deja apelului transmis de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru a desfășura activităţi de voluntariat în spitalele COVID-19. Universitatea centralizează solicitările studenţilor, iar apoi le transmite către DSU, care îi va distribui către unităţile sanitare care au cea mai mare nevoie de ajutor”, scrie într-o postare pe pagina de Facebook a Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca.

Secretarul de Stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunțat miercuri seară că Guvernul va adopta o ordonanță de urgență referitoare la implicarea studenților de la facultățile de medicină în tratarea bolnavilor de COVID-19. El a precizat că s-a luat deja legătura cu universitățile de la care ar urma să provină studenții.


Ce posturi vor ocupa studenții de la UMF „Iuliu Hațieganu”?

Raed Arafat a mai anunțat că studenții mediciniști care sunt repartizați să lucreze în spitalele suport COVID-19 vor ocupa posturi de asistenți medicali:

„Unul din pașii care au fost luați este recrutarea unui număr de studenți care să lucreze pe posturi de asistenți medicali. Pentru că nu numai de medici e nevoie. E nevoie foarte mult de asistenți medicali, de supraveghere a acestor bolnavi.”


Până acum, 1.400 de studenți din România s-au înscris pe liste ca să sară în ajutorul medicilor din toată țara.

„Până în acest moment avem 1.400 de studenți care deja s-au înscris pe listă și vom începe săptămâna asta repartiția lor. Vom suplimenta personalul mediu cu studenți de an 4, 5 sau 6 și vor putea ajuta. Poate că astfel va scădea numărul cazurilor”, a adăugat el.


Studenții UMF au sărit în ajutorul DSP Cluj și au creat campania „Donează plasmă, fii erou!”

Aproximativ 120 de studenți de la UMF „Iuliu Hațieganu” lucrează zilnic, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Cluj, la realizarea anchetelor epidemiologice și a deciziilor de carantinare, respectiv de izolare, a fiecărei persoane depistate pozitiv cu virusul Sars-CoV-2 sau care a intrat în contact cu o persoană infectată cu acest virus.

În paralel cu activitatea de voluntariat, studenții mediciniști au demarat și campania „Donează plasmă, fii erou!” cu sprijinul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

În săptămâna 2-6 noiembrie, toți pacienții vindecați de COVID-19, care sunt eligibili pentru donare și care au dorit să ofere ajutor pacienților aflați în stare gravă au fost invitați să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj.

Tratamentul pentru afecțiunea provocată de acest virus se află încă sub semnul întrebării. Până la aprobarea unui vaccin, cel mai sigur și eficient tratament pentru bolnavii de COVID-19 este transfuzia de plasmă convalescentă, provenită de la pacienții vindecați.

Opțiunile de tratament pentru bolnavii infectați cu COVID-19, aflați în stare critică, sunt limitate.  Plasma convalescentă ar putea fi o opțiune terapeutică eficientă cu dovezi promițătoare în ceea ce privește ameliorarea simptomelor și reducerea mortalității.

Sursă foto: UMF Cluj

CITEȘTE ȘI:

Studenții de la „UMF Iuliu Hațieganu”, implicați activ în lupta împotriva COVID-19

 

Doi studenți din Cluj, „profesori” de ocazie! Cum ușurează pregătirea pentru Bac? „Suntem mai aproape de tineri decât profesorul”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter