Sănătate

România testează mai PUȚIN decât capacitatea pe care o are și NU asigură accesul ușor al populației la testele COVID19

Cum ignoră România recomandările Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății? Testează mai puțin decât capacitatea pe care o are, nu testează masiv în focare și nu asigură accesul ușor al populației la testare.

 

 


Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Europeană și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă, la unison, testarea cât mai largă pentru Covid19, mai ales atunci când transmiterea este comunitară, așa cum este situația în prezent în România.

 


România nu testează la capacitate maximă

Deși invocă respectarea recomandărilor OMS sau ale Comisiei Europene, autoritățile de la București spun că nu folosesc întreaga capacitate de testare de care dispun pentru că nu ar fi cerere, cu toate că spitalele sunt supraaglomerate cu pacienți, mai multe orașe mari sunt în carantină, iar mulți români se testează contra cost, în clinici private.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) consideră că situația este sub control atunci când rata de pozitivare a testelor RT PCR este de cel mult 3%. De la acest nivel, ECDC apreciază că rata de pozitivare este ridicată. România a ajuns la o rată medie de pozitivare de 27%, adică mai mult de 1 din 4 români testați este confirmat cu COVID.


„Accesul ușor și în timp util la testare este esențial pentru a identifica infecțiile din comunitate, pentru a avea o imagine clară asupra evoluției epidemiei și pentru a optimiza eficacitatea măsurilor, precum izolarea cazurilor și urmărirea contactelor. Dacă numărul cazurilor suspecte depășește capacitatea de testare disponibilă într-o țară sau într-o regiune, testarea trebuie să fie direcționată către grupurile prioritare”, subliniază ECDC conform G4Media.ro

Care ar trebui să fie prioritățile României în contextul epidemiei de COVID19?

Comisia Europeană a prezentat, la sfârșitul lunii octombrie, prioritățile pe care ar trebui să le urmărească statele membre în strategiile de testare COVID, printre care:


-testare cât mai largă, acordând prioritate persoanelor cu simptome ale bolii, celor care au avut contact cu cazuri confirmate, celor din focare locale și, pe cât posibil, să fie testați și asimptomaticii;
-atunci când statele nu dispun de suficiente resurse, ar putea avea prioritate cei cu simptome, inclusiv cele ușoare și toți cei care au simptome de infecții respiratorii acute. testarea pentru COVID ar trebui combinată cu cea pentru gripă;
-în cazul unor focare, ar trebui testați toți membrii comunității, indiferent dacă aceștia prezintă sau nu simptome. Statele ar trebui să se asigure că există centre de testare accesibile populației și o participare generală la testarea COVID19, în special în cazul testării asimptomatice și în situații de focar.

La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătății preciza, în urmă cu două săptămâni, într-un raport referitor la strategiile de prevenire și răspuns la epidemie, că în regiunile cu transmitere comunitară a virusului este necesară testarea activă a cazurilor suspecte, în special în zonele unde apar infecții noi, izolarea rapidă a cazurilor confirmate și a celor care au simptome ale bolii.


„OMS precizează că testarea activă prin RT PCR este de preferat pentru identificarea cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, însă atunci când capacitatea de diagnosticare este insuficientă, se poate face o prioritizare a categoriilor care sunt testate și pot fi folosite și testele rapide pe bază de antigen. Prioritate ar trebui să aibă la testare persoanele care prezintă riscuri de a face o formă severă a bolii, personalul medical, precum și, de la primele simptome, angajații din școli, centre rezidențiale, centre sociale, penitenciare etc.”, transmite OMS.

Capacitatea zilnică de testare a României este de peste 50.000 de teste

În România, în ultimele luni se realizează în medie circa 30.000 de teste RT PCR zilnic, iar de 2-3 săptămâni mai mult de un sfert dintre acestea sunt pozitive. Totuși, premierul Ludovic Orban a declarat recent că avem o capacitate de peste 50.000 de teste pe zi, însă nu există cerere pentru atât de multe.

Guvernul a achiziționat până acum câteva zeci de mii de teste rapide, pe care a început să le trimită unităților de primiri urgențe ale spitalelor. Acestea vor fi folosite în UPU, pentru o confirmare rapidă a unora dintre cei care sosesc la UPU cu simptome de COVID19, însă ulterior vor fi dublate și cu un test RT PCR.

CITEȘTE ȘI:

10.108 cazuri de COVID19 în ultimele 24 de ore în România

 

 

Expert UBB: „Opinia mea este că vaccinul COVID19 nu ar trebui să fie obligatoriu pentru populație”

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter