Sănătate

Numărul donatorilor de plasmă pentru bolnavii COVID19 a crescut la Cluj-Napoca

Câteva zeci de persoane au venit să doneze plasmă în Cluj-Napoca după ce s-au vindecat de COVID-19.

Numărul donatorilor de plasmă pentru bolnavii COVID19 a crescut la Cluj-Napoca Numărul donatorilor de plasmă pentru bolnavii COVID19 a crescut la Cluj-Napoca

 

 


Persoanele care au fost infectate cu COVI19 pot dona plasmă pe care medicii o utilizează în tratarea bolnavilor cu forme grave internați la secțiile ATI. Săptămâna trecută a fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului de persoane care au donat plasmă, în special tineri.

Pacienții care s-au vindecat de COVID19 sunt asteptați la Centrul de Transfuzii din Cluj-Napoca pentru donarea de plasmă pentru bolnavii de COVID-19


Potențialii donatori de sânge total/plasmă vor fi selectați dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecție cu SARS-CoV-2 prin:

- Bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și confirmarea vindecării printr-un test PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) - poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării
- Bilet de externare/scrisoare medicală în care este menționat diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și în care se consemnează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice și biologice - poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
 - Test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 și un document eliberat de Direcția de sănătate publică care să ateste încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat - poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
- Test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența direcțiilor de sănătate publică.
- Rezultat pozitiv la o testare serologică de anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG, efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test PCR pozitiv - poate dona la minimum 14 zile de la data efectuării testului.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter