monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Peste 1.000 de pacienți cu INFECȚII nosocomiale în spitalele din România în ultimele 7 luni

Mai mult de 1.300 de pacienți suferă de infecții nosocomiale în spitalele românești, în ultimele 7 luni. 274 dintre aceștia în spitalele COVID, iar 557 în spitalele suport COVID.

Peste 1.000 de pacienți cu INFECȚII nosocomiale în spitalele din România în ultimele 7 luni

 

 


1.356 de pacienți din spitalele românești s-au infectat cu infecții asociate actului medical în ultimele 7 luni, arată o notă a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate privind infecțiile raportate oficial în spitale.

 


Dintre pacienții afectați, 274 erau internați în spitale COVID, 557 în spitale de suport COVID, iar 525 în spitale non-COVID. Nu se precizează în ce fel au afectat infecțiile nosocomiale starea acestor pacienți și nici despre ce spitale este vorba.

COVID19 s-a transformat în infecție nosocomială

De asemenea, și SARS-CoV-2 s-a transformat, în unele situații, în infecție nosocomială, luată din spital: 211 cazuri în total, dintre care 110 raportate în spitale non-COVID, 39 în spitale COVID și 62 în spitale de suport COVID - în spitalele COVID și de suport, cel mai probabil, cei infectați fiind cadre medicale.


În luna septembrie, 86 de spitale au raportat 522 de cazuri de infecții asociate actului medical, dintre care 122 precizează ca germen identificat virusul SARS-CoV-2, 116 dintre acestea fiind clasificate ca infecții asociate actului medical din spitalul raportor, 3 ca infecții din alt spital și una ca infecție asociată actului medical nedeterminat.

De ce mor atât de mulți români de COVID?

Se pare că pacienții care ajung să fie intubați într-o unitate spitalicească de la noi din țară mor și din cauza infecțiilor nosocomiale.


„Explicația poate fi că pacienții ajung mai târziu la spital. Poate că nu sunt la fel de bine îngrijiți, poate iau infecții nosocomiale din spital. Cred că acestea sunt explicațiile posibile pentru rata mai mare a mortalității în România”, a explicat șeful secției de medicină internă a Spitalului Colentina, conform libertatea.ro

CITEȘTE ȘI:


De ce România are mai multe decese decât statele care înregistrează mai multe cazuri de Covid pe zi?