monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Cât timp rămâne noul CORONAVIRUS activ pe pielea noastră? Studiu făcut pe țesutul pacienților decedați de COVID19

Virusul rămâne activ pe pila noastră timp de multe ore, iar cercetătorii spun că este necesar să ne spălăm pe mâini cât mai des pentru a lupta împotriva pandemiei.

cat-timp-ramane-noul-coronavirus-activ-pe-pielea-noastra-studiul-facut-pe-tesutul-pacientilor-decedati-de-covid19

 

 


Noul coronavirus SARS-CoV-2 rămâne activ pe piele timp de nouă ore, au constatat cercetători japonezi care confirmă necesitatea spălării mâinilor pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, relatează duminică AFP.


Prin comparaţie, agentul patogen care provoacă gripa supravieţuieşte circa 1,8 ore, se arată în studiul publicat luna aceasta de revista Clinical Infectious Diseases.
„Supravieţuirea timp de 9 ore a SARS-CoV-2 (care provoacă boala COVID-19) pe pielea umană poate creşte riscul de transmitere prin contact, comparativ cu virusul gripei A (H1N1), accelerând astfel pandemia"', relevă studiul.
Cercetătorii japonezi au testat eşantioane de piele prelevate la autopsie de la persoane decedate, aproximativ la o zi după moarte.
Coronavirusul şi virusul gripei devin ambii inactivi la 15 secunde după aplicarea soluţiei cu etanol folosit în dezinfectantele pentru mâini.
„Supravieţuirea mai îndelungată a SARS-CoV-2 pe piele poate creşte riscul de transmitere prin contact, dar igiena mâinilor poate reduce acest risc", remarcă studiul.
Studiul susţine recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind spălarea frecventă şi completă a mâinilor, pentru a limita contagierea şi transmiterea virusului.
Cel puţin 1.105.691 de decese şi aproape 39,4 de milioane de contagieri au fost raportate în lume, de la declanşarea pandemiei în China la sfârşitul anului trecut, potrivit unui bilanţ realizat sâmbătă de AFP.


CITEȘTE ȘI:

Primul caz de COVID19 și GRIPĂ în România! Anunțul făcut de medicii clujeni

 

Preșcolarii nu prezintă niciun risc de transmiere a CORONAVIRUSULUI la adulți