Sănătate

Primul caz de COVID19 și GRIPĂ în România! Anunțul făcut de medicii clujeni

În plină pandemie de Covid-19, în România a fost înregistrat și primul caz de coronavirus și gripă, simultan la aceeași persoană.

Primul caz de COVID19 și GRIPĂ în România! Anunțul făcut de medicii clujeni Primul caz de COVID19 și GRIPĂ în România! Anunțul făcut de medicii clujeni

 

 


UPDATE

La nivel global, primul caz de COVID-19 şi gripă, detectate simultan la aceeaşi persoană, a fost confirmat în Mexic în urmă cu o săptămână, fapt care începe să îngrijoreze comunitatea medicală deoarece convergenţa celor două boli ar putea pune o şi mai mare presiune asupra sistemului sanitar din această ţară.


Cu toate acestea, informația prezentată de dr. Milena Man a fost infirmată de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), dar și de profesorul Alexandru Rafila, șeful societății de Microbiologie din România și membru al comitetului executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. De altfel, în România nu s-a înregistrat niciun caz de gripă în acest sezon, potrivit stirileprotv.ro.

ȘTIREA INIȚIALĂ


Anunțul a fost făcut de un medic din Cluj, care atrage atenția și că la noi în țară nu sunt vaccinuri antigripale suficiente, astfel că trebuie să fim atenți la măsurile recomandate de specialiști.

O persoană infectată cu virus gripal și covid-19

„A fost raportat la nivelul țării primul pacient cu COVID, la care s-a confirmat și infecția coronavirus și infecția cu virusul gripal. Vaccinarea antigripală trebie să o facem cei care sunt expuși la risc, cei care au comorbidități. Nu există vaccin pentru întreaga populație, deci în această situație trebuie să vedem cum ne protejăm, încercând să evităm contactul cu pacienți care ar putea să fie infectați”, a spus doctorul Milena Man, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca.


Din primele informații, este vorba de un italian aflat în vizită în România, care a fost diagnosticat în Oltenia și ar fi internat la Râmnicu Sărat, județul Buzău.

La fel și primul caz de COVID din România, primul caz de COVID-gripă este tot un italian.


Cum putem deosebi gripa de Covid?

Dificil în această perioadă de pandemie este că simptomenele Covid-19 seamănă cu cele de gripă, astfel că vizita la medic este importantă.

„Pe scurt, nu putem să le deosebim unele de altele. Atât gripa, cât și infecția cu coronavirus pot să arate la fel. Infecția cu coronavirus, suplimentar, poate să fie asimptomatică. Din păcate s-a înregistrat și primul caz care avea, nu în Cluj, avea amândouă infecții. Deci nu le putem deosebi, în momentul în care suntem asimptomatici, trebuie să ne izolăm, să purtăm mască, să păstrăm distanțarea socială inclusiv în casă, dacă avem simptome sau am fost contacți cu pacienți COVID19”, a mai recomandat medicul.

Vaccinul antigripal ajunge la medicii de familie

Peste 500.000 de doze gratuite de vaccin împotriva gripei vor ajunge la medicii de familie, începând de luni. Dozele nu vor fi suficiente pentru toată lumea, astfel că doctorii îi vor chema la imunizare pe pacienții cu risc mai mare de complicații

CITEȘTE ȘI:

Un medic clujean, specialist de terapie intensivă, s-a întors din Italia decimată de COVID-19 și a pus în practică în România tot ce a învățat acolo

 

 

 

Dezvăluirea unui medic de la ATI: „Nimeni nu-și asumă să spună clar că nu știm tratamentul pentru COVID!”

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter