Sănătate

Dr. Rafila explică de ce a EXPLODAT numărul de cazuri de Covid-19: „În școli transmiterea este limitată, însă transportul în comun e problema”

Dr Alexandru Rafila a explicat că transmiterea noului coronavirus în școli este limitată, însă problemele există în mijloacele de transport în comun.

Dr. Rafila explică de ce a EXPLODAT numrăul de cazuri de covid-19- „În școli transmiterea este limitată, însă transportul în comun e problema” Dr. Rafila explică de ce a EXPLODAT numrăul de cazuri de covid-19- „În școli transmiterea este limitată, însă transportul în comun e problema”

 

 


Dr. Alexandru Rafila e explicat cum transmiterea de Covid-19 este limitată în școli, însă interacțiunea din mijloacele de transport duce la creșterea numărului de cazuri.

 


De asemenea, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că „suntem în valul doi" al pandemiei de coronavirus deoarece există o „transmitere comunitară mai intensă".

„Problema e legată de faptul că toate activitățile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor propriu zisă, doar 1 la sută dintre școli au trecut în scenariul roșu, avem puține cazuri în rândul copiilor, dar această activitate implică foarte multe contacte fizie și asta duce la răspândirea numărului de cazuri


Cu cât ai mai multe cazuri, ai o transmitere comunitară mai intensă și asta face ca efectul de multiplicare să fie mai rapid. Și chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, lucrul acesta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt și trebuie o gândire și pe termen lung. Ce se întâmplă dacă avem în continuare o creștere a numărului de cazuri? 5 la sută merg la ATI și avem și o mortalitate de 3 la sută. Sunt cifre bazate pe evaluările făcute și în alte țări și strategia trebuie să fie bine adaptată și predictivă, trebuie să ofere soluții pentru ce urmează să se întâmple", a spus Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Doctorul explică faptul efectul măsurilor de siguranță luate acum se vor observa peste două săptămâni.


„4000 de cazuri zilnice înseamnă 200 de pacienți care merg la terapie intensivă. Ei nu merg imediat, sunt astăzi diganosticati și vor merge peste o săptămână, trebuie să vedem câte decese sunt și o să aflăm creșterea la ATI, e un calcul matematic foarte simplu și arată că aceste 400 de paturi disponibile se pot ocupa în câteva zile. Ar trebui să existe o gândire de preluare a pacienților, trebuie urgent luată o decizie”, a mai spus Rafila.

„Avem o problemă foarte serioasă pentru că se înmulțesc cazurile. Evident că dacă ai foarte multe cazuri nu-ți blochezi spitalele cu forme ușoare sau asimptomatice, le ții disponibile pentru cazurile medii și grave”, a precizat el.


Dr. Alexandru Rafila a explicat că toată Uniunea Europeană trece, în prezent prin al doilea val al pandemiei.

„Suntem în valul doi, e evident pentru toată lumea. Important e un trend, nu o descriere poetică a situaţiei. Suntem în valul doi şi toate ţările din Uniunea Europeană sunt în valul doi. Avem o problemă foarte serioasă, pentru că se înmulţesc cazurile", a mai declarat Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Sâmbătă s-au înregistrat 3.517 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în 24 de ore, cel mai mare bilanţ zilnic înregistrat până în prezent, astfel că numărul total a ajuns la 152.403.

De asemenea, s-au înregistrat 59 de decese, bilanţul urcând la 5.358. Un număr de 629 de persoane se află la Terapie Intensivă.

CITEȘTE ȘI:

Județul în care numărul cazurilor de Covid-19 a crescut cu 350% în 24 de ore

 

Mai mulți studenți străini de la UMF Cluj-Napoca sunt infectați cu COVID-19

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter