monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Gena moștenită de la strămoși noștri poate fi vinovată pentru cazurile grave de COVID-19

Genele moștenite de la strămoșii noștri neandertali ar putea să fie motivul pentru creșterea cazurilor de COVID-19.

Gena moștenită de la strămoși noștri poate fi vinovată pentru cazurile grave de COVID-19

 

 


Din cauza genelor moștenite de la strămoșii noștri neandertali, numărul de cazuri cu noul coronavirus a crescut , conform unui noi cercetări realizate în Germania, relatează CNN.

O echipă de experți în genetica omului din Neandertal a examinat un fragment de ADN asociat cu cazurile de Covid-19 și l-a comparat cu secvențele genetice cunoscute ca fiind moștenite de europeni și asiatici de la strămoșii neandertali.


Catena de ADN este găsită în cromozomul 3, iar echipa de cercetători spune că ea ar putea să fie responsabilă pentru înrăutățirea stării celor care se îmbolnăvesc de Covid-19.

Echipa de cercetători spune că o parte din ADN, catena ar putea fi responsabilă pentru înrăutățirea stării celor care se îmbolnăvesc de COVID-19.


„Arătăm riscul dat de acest segment genomic, moștenit de la neandertali și al căror purtători sunt 50% dintre oamenii din Asia de Sud și în jur de 16% dintre cei din Europa de astăzi”, au scris cercetătorii Svante Paabo și Hugo Zeberg de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționistă.

„Se pare că această genă a fost moștenită de oamenii moderni de la neandertali, atunci când aceste specii s-au încrucișat, în urmă cu 60.000 de ani. Astăzi, oamenii care au moștenit această variațiune de genă, sunt de trei ori mai predispuși la a avea nevoie de ventilație artificială dacă sunt infectați cu noul coronavirus”, a declarat Zeberg.


Studiile au arătat că oamenii moderni s-au încrucișat cu oamenii de Neandertal, dar și cu o altă specie de umanoizi – oamenii de Denisova, în urmă cu zeci de mii de ani. Aproximativ 2% din ADN-ul persoanelor de descendență europeană și asiatică este de origine neandertală, potrivit experților.

CITEȘTE ȘI:


România depășește 2.000 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore

 

Folosirea unui spray nazal poate să reducă prezența virusului COVID-19 cu aproape 100%