Sănătate

Mitul care îmbolnăvește românii. Gestul neinspirat care ne pune în pericol sănătatea!

Într-un spațiu neaerisit, aerosolii – adică acel condens pe care îl facem când vorbim, tușim sau respirăm absolut liniștiți – se pot transmite așa cum ar putea să ajungă mirosul fumului de țigară la distanță, fără să vedem nimic.

Mitul care îmbolnăvește românii. Gestul neinspirat care ne pune în pericol sănătatea Mitul care îmbolnăvește românii. Gestul neinspirat care ne pune în pericol sănătatea

 

 


Cu toate acestea, românii sunt reticenți în a ventila natural încăperile, pentru că… „ne trage curentul”. Este „un mit bine înrădăcinat în credința populară”, care nu are însă nicio acoperire în realitate, a explicat doctorul pediatru Mihai Craiu, într-o emisiune la Digi24.

De asemenea, medicul spune că în colectivități este mult mai periculos pentru îmbolnăvirea cu COVID-19 aerul condiționat. De aceea, mai ales în școli, dar și la birouri, ar fi bine să fie ținut închis, dacă nu este posibilă și o ventilație naturală.


„Nu curenții produc boli. Majoritatea persoanelor sunt speriate de curenții de aer ca fiind potențială sursă de infecții aerogene, respectiv de răceli, de la cele mai simple până la pneumonie sau otite. Microbii produc aceste boli. În principiu, curenții de aer au efect chiar benefic din punct de vedere respirator, pentru că ei nu permit acumularea unei concentrații de particule inhalabile – pe care le putem vedea, apropo de praf, dar și unele lucruri pe care nu le putem vedea. O cameră neventilată este mai periculoasă în ceea ce privește scăderea oxigenului și creșterea bioxidului de carbon decât purtarea măștii. La noi, cum ziceam, ne e teamă de curent, de la mijloacele de transport în comun până la clase și ținem foarte bine ferestrele închise, chiar și când e cald”, a spus dr. Mihai Craiu.

Ventilația proastă duce la creșterea cazurilor de COVID-19

De asemenea, și expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, atrage atenția că există bine înrădăcinată în mentalitatea populară ideea că „curentul ne afectează sănătatea, să nu deschidem geamurile!”.


„Este un mit din cultura românească și care nu este bazat pe absolut nimic. Curentul, într-adevăr, dacă ai sinuzită, dar vorbim despre cazuri foarte rare, e neplăcut să stai în aer rece care se mișcă cu viteză, dar pentru tot restul populației, aerul care se mișcă este extrem, extrem de sănătos în perioada asta”, a explicat Răzvan Cherecheș.

„O ventilație proastă, într-o încăpere cu mulți oameni – situație care este probabil să se întâlnească odată cu răcirea vremii și venirea ploilor – va aduce la un nou vârf de infecții cu noul coronavirus”, a mai arătat expertul clujean în sănătate publică.


CITEȘTE ȘI:

Expert al Universității Babeș-Bolyai avertizează: „Vom tot închide și redeschide școli întregi”


 

abonare newsletter