Sănătate

Am fost confirmat cu coronavirus. Ce trebuie să fac? Pașii de urmat după testul pozitiv

Zi de zi, mii de români sunt testați pentru COVID-19. Unii sunt confirmați pozitiv cu noul coronavirus, însă nu toți știu care sunt pașii ce trebuie urmați după aflarea rezultatului nedorit.

Am fost confirmat cu CORONAVIRUS. Ce trebuie să fac? Pașii de urmat după testul pozitiv Am fost confirmat cu CORONAVIRUS. Ce trebuie să fac? Pașii de urmat după testul pozitiv

 

 


O bună parte dintre român solicită testul COVID-19 pentru că au nevoie de el la plecarea în vacanțe sau după ce au avut contact cu persoane infectate, dorind să afle dacă s-au contaminat înainte de apariția simptomelor.

 


Unii sunt testați de către personalul medical de pe ambulanță, atunci când sună la urgențe și raportează simptomele specificie, în timp ce alții sunt testați în spital.

Cert este că toți cei testați trebuie să aștepte circa 24 de ore până la aflarea rezultatului. Sunt însă cazuri, precum solicitările de buletine medicale în cazul plecării în străinătate, în care confirmarea vine chiar și după 72 de ore, scrie ziare.com. Care sunt însă pașii pe care va trebui să-i urmați după ce ați aflat că sunteți confirmat cu noul coronavirus?


1. Dacă sunteți confirmat cu COVID-19 în urma unui test la cerere, trebuie să anunțați telefonic Direcția de Sănătate Publică (DSP), dar și medicul de familie.

Dacă sunteți testat la domiciliu, în urma unei anchete epidemiologice (sunteți un contact al unui caz pozitiv, DSP vă va anunța direct sau prin medicul de familie), răspunsul îl veți aștepta acasă. Atenție, nu mergeți la DSP după el, pentru că ați putea fi pozitiv și asymptomatic, riscând astfel să infectați și alte persoane, fără să știți.


2. Mergeți la spital!

„Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului – adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat”, a precizat managerului Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, pentru Digi24.


Cu toate acestea, nu veți pleca singur, nici cu mijloacele de transport în comun sau cu taxi. Veți chema ambulanța. Evaluarea medicală va dura circa 24-48 de ore, timp în care medicii își vor putea da seama cât de grav este afectată starea de sănătate.

3. Puteți pleca acasă!

Ulterior, dacă aveți condiții de autoizolare la domiciliu, semnați că sunteți de acord și că veți respecta autoizolarea, puteți merge acasă.

„Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii sau în caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie. Pot să sune și la ambulanță să anunțe situația lor, iar prin Centrul operativ se găsește un loc unde să fie internați”, a completat Beatrice Mahler.

Pacientul confirmat pozitiv se va întoarce acasă cu ambulanța și va sta în izolare pentru 14 zile. În acest timp, starea sa de sănătate va fi monitorizată permanent de medicul de familie și DSP. Dacă starea de sănătate se va înrăutăți, bolnavul se va întoarce la spital. După cele două săptămâni, se consideră că izolarea s-a terminat, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății 1.309/ 21 iulie 2020.

4.Veți cere concediu medical în izolare

Pe perioada izolării, pacienții beneficiază de concediu medical prin decizia de confirmare a carantinei și izolării de la DSP. Medicul de familie acordă concediul medical în baza deciziilor DSP, trimise prin e-mail. Tot prin poșta electronică se primește și concediul medical, nefiind necesară deplasarea pacientului la cabinetul medical.

CITEȘTE ȘI:

Măști împărțite gratuit de Primăria Cluj-Napoca. Cine beneficiază și unde se pot ridica?


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter