Sănătate

STUDIU. Care sunt cele mai periculoase tipuri de măști? Acestea cresc riscul de îmbolnăvire!

Oamenii de știință din Carolina de Nord au testat 14 tipuri diferite de măști și au descoperit faptul că unele dintre ele mai degrabă cresc riscul de infectare, decât să protejeze oamenii.

STUDIU. Care sunt cele mai periculoase tipuri de măști? Acestea cresc riscul de îmbolnăvire! STUDIU. Care sunt cele mai periculoase tipuri de măști? Acestea cresc riscul de îmbolnăvire!

 

 


Cercetătorii au studiat în amănunt toate tipurile de măști folosite de oameni, de la cele medicale, până la bandate sau măști tricotate.

Ce au descoperit?

Măștile N95, cele cu valvă de respirare, au dat dovadă de cele mai bune rezultate, deoarece opresc cel mai bine particulele respiratorii în timpul vorbirii. De asemenea, acestea sunt utilizate de personalul medical din SUA.


Pe locul doi se află măștile chirurgicale cu trei straturi din bumbac, care au rezultate grozave în oprirea răspândirii virusului. În plus de asta, ele pot fi confecționate și acasă.

Măștile care îți cresc riscul de îmbolnăvire

În urma studiului, s-a constatat că cele mai slabe măști au fost cele confecționate din lână, fiind ineficiente împotriva răspândirii virusului COVID-19. Acestea au dat dovadă de cel mai mare număr de particule pulverizate în aer, deoarece materialul măștii le descompune în particule mai mici, fiind mai ușor de răspândit.


Cele mai ineficiente măști sunt cele  tricotate și bandanele, care nu oferă absolut nicio formă de protecție împotriva răspândirii virusului.

Martin Fischer, unul din autorii studiului, a declarat pentru CNN:


„Am fost uimiți să descoperim că numărul de particule măsurat cu Gaiterul este mai mare decât numărul de particule măsurat fără nicio mască de protecție. Noi punem accent pe faptul că oamenii ar trebui să poarte mască, dar aceștia ar trebui să poarte măști care chiar funcționează.”

Acesta a mai explicat modul simplu prin care eficiența  măștilor poate fi testată, iar acest test ar putea fi cu ușurință implementat de către companiile producătoare de măști:


„Este o unealtă foarte puternică, aceasta ajută oamenii să realizeze că până și o mască din bumbac făcută acasă oprește majoritatea particulelor respiratorii. Companiile care produc măști pot testa eficiența produselor lor cu această metodă înainte de a le produce, deci această metodă poate fi foarte utilă pentru ei.”

Testul cercetătorilor a implicat o cutie neagră, dotată cu un laser și o cameră video de telefon. O persoană cu mască vorbește în cutie pe direcția laserului, iar particulele respiratorii pot fi înregistrare cu camera video. Numărul de particule este numărat de un algoritm computerizat.

Citește și:

23 de cazuri noi de coronavirus în județul Cluj! Numărul deceselor urcă la 45

 

Peste 1.200 de cazuri noi de Covid-19. Numărul testelor sub 20.000 în ultimele 24 de ore

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter