Sănătate

STUDIU. Pacienții asimptomaticii au aceeași cantitate de virus ca cei cu simptome

Un studiu realizat în Coreea de Sud arată că 29% dintre persoanele infectate cu coronavirus nu au prezentat niciodată simptome, dar au purtat aceeași cantitate de virus ca persoane simptomatice.

STUDIU. Pacienții asimptomaticii au aceeași cantitate de virus ca cei cu simptome STUDIU. Pacienții asimptomaticii au aceeași cantitate de virus ca cei cu simptome

 

 


Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang și publicat joi în revista americană Jama Internal Medicine, s-a concentrat pe un focar de contaminare din Coreea de Sud, respectiv pe un grup religios din Daegu, în februarie. Autoritățile au decis să plaseze cazuri pozitive cu puține sau fără simptome în izolare într-o clădire a căminului guvernamental, unde medicii și asistentele le-au monitorizat meticulos simptomele și le-au testat încărcătura virală în mod regulat, potrivit Hotnews.

 


Grupul era format din tineri, în medie, 25 de ani. Din 303 persoane, 89 nu au prezentat niciodată simptome, o proporție de 29%.

Alte 21 de persoane au dezvoltat simptome întârziat

Din moment ce oamenii au fost blocați până când au fost testați negativ, personalul medical a putut face diferența între cazurile pre-simptomatice de adevăratele cazuri asimptomatice. De fapt, 21 de persoane s-au prezentat inițial ca fiind pozitive pentru coronavirus și fără simptome, dar au sfârșit prin a avea simptome. Multe studii, testând pacienții o singură dată, pot confunda cazurile pre și asimptomatice.


Lecția principală este că concentrațiile de virus la pacienții asimptomatici au fost „similare cu cele la pacienții simptomatici”, relatează autorii.

Sunt asimptomaticii contagioși?

Dar găsirea de particule virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase. Aceasta este una dintre marile întrebări ale pandemiei: câte cazuri asimptomatice sunt vectori ai virusului? Pe de o parte, nu tușesc, dar pe de altă parte, nu se plasează în izolare și, prin urmare, sunt în contact cu alte persoane.


„Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezența unui virus infecțios și transmisibil”, avertizează autorii studiului. Studii epidemiologice și experimentale mari sunt necesare pentru a înțelege acest lucru.

 


CITEȘTE ȘI

De ce unii bolnavi de COVID-19 sunt asimptomatici? Un studiu științific oferă o posibilă explicație

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter