Sănătate

Masca aruncată pe jos. Ce pericole ascunde? Medic clujean: „Undă verde la călcatul în picioare a unei munci de luni de zile!”

Măștile faciale, momentan cea mai recomandată formă de protecție împotriva coronavirusului, ajung deseori o amenințare pentru cei din jur, dar și pentru mediu.

Masca aruncată pe jos. Ce pericole ascunde? Medic clujean: „Undă verde la călcatul în picioare a unei munci de luni de zile!” Masca aruncată pe jos. Ce pericole ascunde? Medic clujean: „Undă verde la călcatul în picioare a unei munci de luni de zile!”

Teodora Iacob, medic la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeș-Bolyai”, dar și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, trage un semnal de alarmă privind modul în care se descotorosesc oamenii de măștile de protecție uzate. Deseori, aruncându-le pe jos, așa cum se observă și în fotografia realizată pe strada Bună Ziua, proaspăt lărgită.

„În ciuda creșterii exponențiale, în dinamică, a numărului de cazuri de noi infectări, a lipsei locurilor în unitățile sanitare, a evoluției severe și imprevizibile a acestei boli, românii au ales să nu poarte mască și să o arunce pe jos. Să o calce în picioare. La fel este și atitudinea acestor persoane, legată de eforturile personalului medical. Mă întreb câtă boală și câtă moarte e necesară pentru ca un român să înțeleagă câteva reguli simple de igienă și protejare a propriei persoane și a celor din jur. Vă salută, cu drag, un medic infecționist din Cluj”, se arată într-un mesaj al Teodorei Iacob, postat pe pagina sa de Facebook.


Măștile de protecție, scăpate din neatenție sau aruncate dinadins pe jos?

Dacă unii susțin că se întâmplă ca măștile să fie pierdute, purtate de vânt sau scăpate pe jos fără intenție și fără a fi observate de persoana în cauză, alții spun că astfel de cazuri nu sunt deloc izolate. Ba dimpotrivă, chiar și la Cluj-Napoca, se găsesc tot mai des astfel de imagini reprobabile. Cu măștile de protecție călcate în picioare, și la propriu, dar mai ales la figurat.

Cert este că măștile faciale ajung pe jos, pe spațiile verzi, dar și în canalizare. Ele pot deveni adevărate focare de infecție, fiind pline de viruși și bacterii. De asemenea, având în compoziția lor și plastic, ele nu se vor dezintegra prea curând. Primele care au de suferit sunt animalele, care le pot confunda cu mâncarea, avertizează specialiștii. La rândul lor, ecologiștii atrag atenția că numărul măștilor de protecție aruncate pe jos este în continuă creștere.


CITEȘTE ȘI:

Cum putem evita o catastrofă sanitară? Vom avea vaccin anti COVID-19 în 2020?
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter