Sănătate

Când încep asimptomaticii să transmită coronavirusul? Explicațiile epidemiologului Molnar Geza

Epidemiologul clujean Molnar Geza explică de ce persoanele infectate cu noul coronavirus, dar asimptomatice, transmit boala diferit de la caz la caz.

Când încep asimptomaticii să transmită coronavirusul. Explicațiile epidemiologului Molnar Geza Când încep asimptomaticii să transmită coronavirusul. Explicațiile epidemiologului Molnar Geza

Specialistul Molnar Geza spune că în primele patru zile de la infectare, o persoană bolnavă de Covid-19 care nu are simptomele specifice bolii, de regulă nu o transmite, cazurile în care un asimptomatic în primele 4 zile de infecție poate transmite coronavirusul fiind destul de rare.

După cele prime patru zile caracterul transmisibil al virusului se accentuează, astfel încât între ziua 5 și ziua 8 de manifestare a bolii, un asimptomatic poate transmite puternic coronavirusul.


„Asimptomaticii joacă un rol destul de important în transmitere. Lumea științifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape. După a patra, a cincea zi și până în a opta a noua zi, transmiterea este accentuată virusul a avut timp suficient să se multiplice în cavitatea oro-faringiană și, prin rezistența naturală a organismului – tânăr sau sănătos – înmulțirea are loc, dar nu are loc debutul simptomatologic care să necesite prezentarea la spital. Asta este perioada cea mai periculoasă”, a declarat epidemiologul la Digi24.

Când încep asimptomaticii să nu mai transmită coronavirusul?

„După cele 10 zile scade semnificativ rata de transmisibilitate”, a spus Molnar Geza, .


Medicul spune că după ce vom ajunge la vârful epidemiei, vom avea de-a face cu o descreștere a morbidității.

„Începem să ajungem la vârf. După două, trei săptămâni trebuie în mod biologic să urmeze începerea descreșterii morbidității care va avea o durată probabilă de 30, 35 de zile, în descreștere, nu cu dispariția virusului, ci cu dispariția stărilor epidemice din diferite județe.Atât la Brașov, cât și la Prahova, Dâmbovița situația a cam fost scăpată din mână. Pentru că nu se poate să avem o creștere atât de bruscă la niște județe și la niște populații la care creșterea durează deja de 3 săptămâni”, a spus epidemiologul.


CITEȘTE ȘI

Epidemiologul Molnar Geza, despre evoluția pandemiei: „Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter