Sănătate

Epidemiologul Molnar Geza, despre evoluția pandemiei: „Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni”

Epidemiologul Molnar Geza este de părere că România trece printr-o „revenire” a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maxim două săptămâni.

Epidemiologul Molnar Geza, despre evoluția pandemiei: „Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni” Epidemiologul Molnar Geza, despre evoluția pandemiei: „Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni”

Epidemiologul Molnar Geza a afirmat că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată țara iar în acest moment România trece printr-o “revenire” a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maxim două săptămâni. El consideră că izolarea este un act medical iar carantina unul administrativ, iar persoanele infectate trebuie izolate pentru a nu răspândi virusul. 

„În momentul de față nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriu al țării sau respectiv la întreaga populație a României. Un lucru care enervează pe mulți, cifrele nu spun totul, în cazul în care nu cunoaștem conținutul cifrelor. Există o creștere semnificativă în anumite zone. (...) Suntem la o redeșteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de față, circulă prin focare, pentru că jumătatea din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creștere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creștere de 38% și indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă. Fără nicio discuție, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât aceea de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecție, pentru că aici nu există niciun tratament specific.


Sunt optimist. Anticiparea mea este că și acest al doilea vârf va fi depășit în maxim două săptămâni și va începe fără nicio discuție o scădere”, a declarat Molnar Geza, la Digi24.

Izolarea, absolut necesară, consideră epidemiologul clujean

Molnar Geza spune că cei 403 oameni infectați cu noul corornavirus care s-au externat ca urmare a lipsei măsurii legale de carantină ar mai putea genera încă peste 800 de cazuri în săptămâna următoare.


„Faptul că peste 400 de persoane au ieșit cu testul pozitiv confirmat pentru COVID este îngrijorătoare, pentru că la acest indice de transmisibilitate dacă nu luăm în considerare altceva decât 1,1%, în timpul existenței lui în familie și la locul de muncă, a.ș.m.d. pot transmite la cel puțin o persoană”, a spus Molnar Geza.

Se impune reintroducerea stării de urgență?

Epidemiologul spune că instituirea stării de urgență nu va scădea numărul de cazuri. „Posibilitatea reintroducerii stării de urgență nu va rezolva mare lucru, în sensul evoluției cazuisticii și înregistrării cazuisticii.”, a afirmat Geza.


CITEȘTE ȘI 

Clujul, cea mai mică rată a cazurilor pozitive raportat la numărul de teste. Au fost prelucrate peste 68.000 de probe

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter