Sănătate

Epidemiologul Molnar Geza, despre evoluția pandemiei: „Nu cred că o să mai crească numărul cazurilor”

Epidemiologul clujean Molnar Geza a explicat cum vede evoluția pandemiei de coronavirus în România

Epidemiologul Molnar Geza Epidemiologul Molnar Geza

Epidemiologul clujean Molnar Geza apreciază că numărul cazurilor de coronavirus nu va mai crește în următoarea perioadă foarte mult, însă va urma un al doilea val de îmbolnăviri.

Specialistul spune că vor mai exista numeroase cazuri, poate chiar timp de ani de zile, dar nu cu salturi abrupte.


Nu o să mai crească abrupt numărul cazurilor

„Nu cred că o să mai crească numărul cazurilor. Este în perioada de scădere a morbidităţii şi a ratei de transmisibilitate. Toată lumea a confirmat că rata de transmisibilitate a coborât sub 1. Este 0,9 până la 1,1, depinde de teritoriu. Epidemia e pe cale de disparţie. Dar nu dispare procesul infecţios. Pot să apară în continuare cazuri, dar trendul de scădere a morbidităţii este neântrerut şi se continuă mai departe, chiar cu acest episod de 3 zile”, spune Molnar Geza.

El crede însă că vor mai fi câteva episoade, vârfuri, dar nu se vor înregistra mai multe cazuri ca până acum.


CITEȘTE ȘI:

Epidemiologul Molnar Geza trage un semnal de alarmă:„Prioritar e să deschidem școlile, nu restaurantele”

„Cu toate probabilităţile, în sezonul epidemic de viroze respiratorii, din noiembrie, decembrie, o să avem şi cu infecţii cu coronavirus. Dar nu vor fi mai multe de câte am avut până acum. Nu va fi mai grav sau vreun val epidemic mai abrupt decât a fost”, mai spune epidemiologul clujean Molnar Geza.


Când va veni al doilea val de îmbolnăviri?

Un al doilea val ar putea să revină spre sfârșitul anului

„Nu cred că o să crească. Este în perioada de scădere a morbidităţii şi a ratei de transmisibilitate. Epidemia, da, e pe cale de dispariţie. Epidemie însemnând pe tot teritoriul naţional, cu cazuri multe şi cu ascensiune. Dar nu e pe cale de dispariţie procesul infecţios. Adică, infecţiile pot să apară în continuare, dar trendul de scădere a morbidităţii este neîntrerupt şi continuă mai departe, chiar cu episodul de trei zile de la sfârşitul săptămânii. La nivel mondial, în ţările Americii Latine, de la Mexic în jos, e creştere şi creştere mare. În Federaţia Rusă, în India, în ţările caucaziene e creştere marcantă. Nu e sigur că nu se reîntoarce puţin şi în Australia şi Oceania. Deci, momentan, există pandemie, pentru că există cazuri şi în Europa, şi în Asia, Americi. Cu toate probabilităţile, în sezonul epdemic de viroze respiratorii, de gripă, deci din noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, o să avem de-a face şi cu infecţii cu coronavirus. Acum avem o oarecare experienţă cu această problemă, dar vaccin în mod sigur nu vom avea, după părerea mea. Dar, în schimb, la reîntoarcere şi la transformarea ei în sezonieră e mai blândă, deşi poate să să realizeze cumuluri de cazuri într-un teritoriu sau altul. Vom rămâne cu coronavirusul probabil ani de zile, dar va deveni episodic, sezonier. Va reveni undeva prin decembrie-ianuarie, după ce îşi va face rondul în emisefera sudică. Deci, nu va fi o situaţie mai gravă sau un val epidemic mai abrupt decât cum a fost”, mai spune Molnar Geza.


CITEȘTE ȘI:

A crescut numărul cazurilor de coronavirus la Cluj: 9 infectări și 2 decese într-o singură zi

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter