Sănătate

Medicii stomatologi își deschid iar cabinetele! Care sunt regulile pentru dentiști și pacienți?

Începând din data de 15 mai, medicii stomatologi vor putea să își deschidă iar cabinetele. Odată ce își reiau activitatea, dentiștii vor trebui să ia măsuri stricte.

Medicii stomatologi își deschid iar cabinetele! Care sunt regulile pentru dentiști și pacienți? Medicii stomatologi își deschid iar cabinetele! Care sunt regulile pentru dentiști și pacienți?

Stomatologii își vor redeschide cabinetele începând din 15 mai, însă vor trebui să țină cont de măsurile de protecție stabilite de Ministerul Sănătății și Organizațiile medicilor stomatologi.Peste 1.600 de medici stomatologi au cabinete în județul Cluj

Medicii stomatologi își deschid cabinetele din 15 mai

Una dintre măsurile de relaxare pe care le-a anunțat săptămâna trecută președintele Klaus Iohannis are în vizor redeschiderea cabinetelor stomatologice.


„Din 15 mai vom avea la dispoziție saloanele de coafură, frizerie și așa mai departe. Din 15 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice. Se redeschid muzeele, dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă, cu toții, repet, vom purta mască de protecție când suntem în spații publice închise și când ne deplasăm cu mijlocul de transport în comun”, a mai declarat președintele României, este anunțul făcut de președinte.

Care sunt noile reguli pentru medicii stomatologi și pacienți?

Pacienții vor fi triați de către medicul stomatolog, li se va aplica un chestionar, însă primul pas pe care trebuie să îl facă este să aibă o discuție telefonică cu dentistul. Stomatologii trebuie să aibă grijă la realizarea unei distanțări orare a consultațiilor, dar și să ia temperatura pacienților odată ce aceștia ajung la cabinetul stomatologic.


De asemenea, medicii stomatologi trbuie să gestioneze foarte bine atât sălile de așteptare cât și circuitul fiecărui pacient în parte.

„Trebuie să măsurăm temperatura pacienților la intrarea în cabinet, să nu lăsăm pacientul, pe cât posibil, să atingă nimic din cabinet. Nu au voie să vină însoțiți la cabinet, excepție făcând părinții cu copii mici sau vârstnicii care nu se pot deplasa singuri. Aplicăm chestionarul, iar pacientul trebuie să declare pe proprie răspundere că nu a intrat în contact cu nicio persoană infectată sau că nu a călătorit în zone de risc. Prima discuție cu pacientul, care este și cea mai importantă, trebuie să fie făcută telefonic”, a explicat Diana Stîngă, medic stomatolog.


Fiindcă orice pacient poate să fie purtător, pentru stomatologii din întreaga țară riscurile sunt mari, așa că vor fi nevoiți să folosească echipament de protecție adecvat.

Medicul va trebui să aibă un echipament protector, vizieră, ochelari, capelină, botoșei, combinezon. Acestea sunt obligatorii, mai ales în cazul în care pacientul are coronavirus. De asemenea, trebuie să poarte pentru protecție și un halat impermeabil.


„Atunci când pacientul intră în cabinet, în cazul în care nu are mască, trebuie să îi ofer eu una, iar eu trebuie să port fie combinezon, fie echipament întreg de protecție de unică folosință. Tipul de mască pe care îl folosesc depinde de manopera pe care o fac, dacă este sau nu generatoare de aerosoli. Aerosolii înseamnă pulberea de apă care este emanată când se face un detartraj sau când se lucrează cu turbina și ies vapori de apă peste tot. Acești aerosoli sunt foarte periculoși și trebuie înlăturați cât de repede din cabinet. De aceea, în perioada tratamentului pacientului, încăperea trebuie să fie aerisită, iar după ce am finalizat tratamentul, trebuie dezinfectat tot ce a atins pacientul. De asemenea, trebuie folosită o lampă UV pentru dezinfecția aeromicroflorei care s-a creat în urma procedurilor stomatologice” a adăugat Diana Stîngă.

Este nevoie de măsuri de protecție!

Diana Stîngă este medic stomatolog în satul Negreni, județul Cluj și consideră că este nevoie de aceste măsuri de protecție, mai ales că ea este de părere că multă lume va avea nevoie de intervenții stomatologice. În perioada stării de urgență, spune medicul stomatolog, oamenii din mediul rural au fost afectați de închiderea cabinetelor.


„Consider că sunt măsuri de bun simț, nu mi se pare că sunt exagerate și pot fi puse în aplicare de orice cabinet stomatologic, indiferent că este vorba de un cabinet simplu din mediul rural sau o clinică de la oraș, cu mulți angajați. În această perioadă m-au contactat multe persoane pentru urgențe, atât cunoscuți, cât și persoane din Negreni care au aflat de cabinet de la farmacie sau de la medicul de familie. Oamenii de la țară au suferit foarte mult în această perioadă”, a concluzionat medicul stomatolog.

Pacienții care au COVID-19 însă nu prezintă simptome trebuie să meargă la unitățile de primiri urgențe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter