Sănătate

Legea Ungureanu pune capăt batjocurii din sistemul de transplant: „Copiii au prioritate!”

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu va depune flori, la Timișoara, în cimitirul de pe Calea Șagului, pe mormântul Adinei Bleout, tânăra căreia i-a dedicat proiectul de lege care clarifică sistemul de transplant din România.

Legea Ungureanu pune capăt batjocurii din sistemul de transplant: „Copiii trebuie să aibă prioritate!” Legea Ungureanu pune capăt batjocurii din sistemul de transplant: „Copiii trebuie să aibă prioritate!”

„Adina a murit acum 7 ani. Era studentă la Medicină în Timișoara, avea insuficiență renală cronică și a avut ghinionul să-l întâlnească pe Lucan (n.red. Mihai Lucan), unul dintre dumnezeii medicali decorați de doi președinți ai României. Lucan și-a permis să îi refuze Adinei a doua șansă la viață”, dezvăluie parlamentarul clujean.

Ungureanu afirmă că lumea transplantului a fost controlată în ultimii ani de „indivizi dubioși” precum Victor Zota, condamnat penal definitiv într-un dosar penal pentru trafic cu ovocite. Deputatul arată că Zota și Lucan au fost „tovarăși de ticăloșii”, Victor Zota lucrând și în ziua de astăzi în Agenția Națională de Transplant. „Adina a murit cu zile, batjocorită de un sistem mizerabil care le-a permis unor medici cinici să decidă discreționar cine trăiește și cine moare”, acuză parlamentarul clujean.


Prin modificările de lege propuse joi, sistemul de transplant din România va deveni cu adevărat accesibil pe criterii obiective, transparente, echitabile, tuturor bolnavilor cronici care așteaptă un organ salvator. Astfel, după intrarea în vigoare a modificărilor propuse la Legea 95/2006, în România nu se vor mai putea aloca organe în România pe criteriul „valorii sociale”, enunțat cu tupeu de Lucan ca în cazurile, Victor Socaciu sau Alexandru Arșinel, afirmă Emanuel Ungureanu.

„Legea «Adina Bleotu» va împiedica ca vreun dumnezeu medical să își permită să decidă ca rinichii unui copil de 10 ani aflat în moarte cerebrală să ajungă în corpul unui VIP, așa cum s-a întâmplat în cazul Socaciu. Copiii trebuie să aibă prioritate pe listele de așteptare, așa este firesc și normal, așa este peste tot în lumea civilizată”, se arată într-un mesaj al deputatului USR de Cluj.


„Într-o zi de joi, am îndeplinit și promisiunea pe care i-am făcut-o mamei Adinei, aceea de a-mi aduce contribuția pentru ca drama pe care o trăiește ea sărutând un mormânt rece în care îi doarme îngerul, să nu se repete din cauza lipsei de sancțiuni pentru cei care fac comerț cu viața în România. Va fi liniște la mormântul Adinei, dar lacrimile mele vor curge liniștit, pentru prima dată după 7 ani...”, mai spune vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI: Doi ani de la reținerea medicului Mihai Lucan. Emanuel Ungureanu, deputat: „DIICOT, rușine”

abonare newsletter