Sănătate

Alexandru Arșinel a făcut transplant renal în aceeași zi în care s-a înscris pe lista de așteptare. Sorina Pintea: „Există dosar penal”

"Nu cred că este cazul să facem un spectacol public din aceste lucruri. Este un dosar de cercetare penală și să lăsăm organele statului să își facă datoria, iar noi să avem grijă de pacienții pe care îi avem pe listele de așteptare", a afirmat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Hotnews.ro a publicat, luni, un document oficial al Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj, care arată faptul că Alexandru Arșinel a făcut, în 2013, transplant de rinichi în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare. Institutul era condus, la acea vreme, de medicul Mihai Lucan.

Actorul Alexandru Arșinel, care a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, a făcut transplant în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant. Practic, Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a făcut transplant de rinichi, a dezvăluit luni deputatul USR Emanuel Ungureanu, denunțătorul medicului Mihai Lucan la DIICOT.


Ministrul Sănătății spune că 31 de pacienți așteaptă în acest moment un transplant de plămân, iar 1.500 de persoane așteaptă un rinichi pe lista de așteptare de la Institutul Fundeni.

Emanuel Ungureanu: "Când am făcut plângere penală împotriva lui Lucan, nu știam că Arșinel nu a stat pe lista de așteptare nici măcar o singură zi"


Actorul Alexandru Arșinel, care a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, a făcut transplant în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant.

Practic, Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a făcut transplant de rinichi, a dezvăluit luni deputatul USR Emanuel Ungureanu, denunțătorul medicului Mihai Lucan la DIICOT.


Informația a fost dezvăluită de Emanuel Ungureanu și apare într-un document oficial al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care, în România, mulți pacienți așteaptă ani de zile un transplant, iar unii nu ajung să aibă niciodată această șansă.


“Bă’ nevertebratule”

"În 2013, am făcut plângere penală împotriva Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj și împotriva lui Mihai Lucan și a Agenției de Transplant, nu știam că Arșinel nu a stat pe lista de așteptare nici măcar o singură zi. În mod flagrant s-a încălcat legea pentru ca un VIP, pentru ca o persoană care putea să aducă publicitate profesorului Lucan, să primească un rinichi peste rând", a mărturisit Emanuel Ungureanu.


Emanuel Ungureanu a povestit că "Se urla în cazul Arșinel, nu mai departe de 2013, sunt doar 6 ani de atunci, venea Mădălin Voicu sau alți indivizi și îmi spuneau mie: «Păi bă nevertebratule, Arșinel a avut o activitate prodigioasă, bineînțeles că merita să meargă la transplant înaintea altora». Și pe pat erau 16.000 de bolnavi, țintuiți pe aparatul de dializă, care au văzut ce ne-a omorât pe noi ca societate: ăla e mai important, ăla e mai puțin important. Vorba unei doamne: «Pe mine nu mă mai cheamă nimeni la transplant, că nu sunt suficient de importantă pentru ei». Ei bine, lucrurile astea s-au schimbat la Cluj, după plecarea lui Lucan".

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, este denunțătorul medicului Mihai Lucan în mai multe dosare penale care vizează neregulile de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj și din domeniul transplantului. Acuzațiile lui Emanuel Ungureanu la adresa lui Lucan, fost director al institutului, merg de la delapidarea institutului până la trafic de organe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter