Sănătate

Medicii clujeni, BLOCAȚI de haosul organizatoric? Noi acuzații: „Este mizerie, este debandadă!”. Forul județean contraatacă: „Pintea se miră la ceas de noapte!”

Vizita neanunțată a Ministrului Sănătății la Cluj-Napoca a stârnit un val imens de polemici în doar două zile. Cu toate că a constatat mai multe nereguli, Sorina Pintea spune că există și părți bune ale activității spitalicești de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

Ministrul Sănătății spune că, cel puțin din punctul de vedere al aparaturii medicale, nu există probleme la Cluj-Napoca. De asemenea, medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe încearcă din răsputeri să-și facă treaba, lovindu-se în schimb de problemele organizatorice, de care sunt „blocați”.

„Ministerul Sănătății a alocat bani pentru echipamente medicale anul trecut, aproximativ 8 milioane de lei, anul acesta 7 milioane de lei, din punctul de vedere al aparaturii medicale nu există probleme. Condițiile în care sunt primiți pacienții sunt însă absolut inacceptabile! Am încercat o colaborare cu cei de la Consiliul Județean Cluj, din păcate nu am găsit uși deschise acolo. Sumele alocate pentru întreținerea clădirilor, circă 40 pe care ministerul le are în administrare, sunt insuficiente. De asemenea, au fost alocați bani din fondurile proprii ale spitalului pentru reparații, dar insuficienți. Nu putem face mai mult, nefiind proprietarii acelor clădiri”, a declarat Sorina Pintea, luni, într-o intervenție telefonică la Digi 24.


Se anunță controale amănunțite în spitalele clujene?

Sorina Pintea a dezvăluit că trece des pe la Cluj-Napoca și promite că va efectua vizite-surpriză și la alte unități spitalicești. Aceasta speră ca, în mod normal, în cel mult o lună să se rezolve probleme constatate în urma vizitei de sâmbăta trecută.

„Nu vreau să găsesc scuze celor de la spital! Intrarea în Clinica de Ortopedie este dezolantă, orice pacient care vine acolo este șocat. Este mizerie, este debandadă, mă refer la curte, la intrare! Nu este posibilitatea să facă intervenții chirurgicale în weekend, să nu uităm că este spital de urgență! Dacă un pacient are nevoie de o intervenție chirurgicală ortopedică, este îndrumat la alte spitale. [...] Șeful Corpului de Control va efectua o deplasare și va verifica condițiile igienico-sanitare din toate clădirile pe care Ministerul le are în administrare de la Consiliul Județean Cluj. Va vedea dacă directorul administrativ și-a făcut treaba, va verifica dacă managerul și directorul medical au înțeles să organizeze activitatea medicală în folosul pacienților”, avertizează Pintea.


Consiliul Județean, contraatac acid

În replică la afirmațiile ministrului, Consiliul Județean Cluj a remis un comunicat de presă prin care o acuză pe Sorina Pintea că „folosește sănătatea drept lance în campania electorală”. CJ Cluj are în proprietate exclusiv clădirile Spitalului Județean, având sarcina de a investi în lucrările majore care țin de consolidarea și modernizarea clădirii. Igienizarea și lucrările curente sunt însă în sarcina ministerului, spun reprezentanții forului județean.

„Aflat în campanie electorală, ministrul Sănătății Sorina Pintea se miră la ceas de noapte și se acuză pe sine. Constatările referitoare la situația de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca sunt, de fapt, acuzații aduse propriului minister fiindcă spitalul este în subordinea directă a Ministerului Sănătății. O miră dezorganizarea pe doamna ministru? Nu sunt ambulanțe suficiente? Nu se fac operații în weekend? Toate acestea țin de modul în care ministrul organizează activitatea ministerului, prin însăși misiunea pe care o are”, se arată în mesajul CJ Cluj.


„Ni se va spune «n-avem fonduri suficiente pentru personal». Refuz să cred acest lucru, de aceea echipa de control va merge și va verifica, pentru că, până la urmă, Clujul este centru universitar, este elita medicinei românești!” – Sorina Pintea, ministrul Sănătății

„În anul 2018, Consiliul Județean a investit numai în acest spital 3.291.590 lei, iar pentru primul trimestru din 2019, a alocat 1 milion de lei. Mai mult, tot pentru Spitalul Județean, Consiliul Județean Cluj a accesat și câștigat fonduri europene în valoare de 13.182.344 lei pentru dotarea ambulatoriului spitalului” – Consiliul Județean Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter