Sănătate

S-a inaugurat primul centru pentru combaterea violenţei în familie din Cluj-Napoca

Primul Centru pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie din judeţul Cluj a fost inaugurat, marţi, în municipiul reşedinţă, ideea creării unei astfel de unităţi fiind luată după ce autorităţile au constatat o creştere a acestui fenomen.

Potrivit viceprimarului municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese, în acest centru victimele violenţei domestice, fie ele adulţi sau copii, pot primi consiliere psihologică şi sprijinul necesar pentru a trece peste traumă.

"Primăria Cluj-Napoca a inaugurat primul Centru pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie din judeţul Cluj, după ce s-a constatat că acest fenomen a luat amploare. Centrul oferă consiliere juridică şi psihologică victimelor violenţei domestice, adulţi sau copii, din partea unui psiholog, asistent social şi consilier juridic. Aşteptăm inclusiv prieteni sau aparţinători ai victimelor pentru a le oferi consultanţă privind demersurile care trebuie făcute în cazul în care victima refuză să solicite ajutor", a spus Olah Emese la deschiderea centrului.


Autorităţile din Cluj-Napoca speră ca deschiderea acestui centru să ducă şi la o creştere a adresabilităţii victimelor şi a raportării cazurilor de violenţă domestică.

În perioada următoare, municipalitatea clujeană va înfiinţa un adăpost pentru victimele violenţei în familie, ele putând beneficia şi de ajutor financiar din partea primăriei, pentru plata chiriei, care poate fi cuprinsă între 900 şi 1.400 de lei, pentru o perioadă de maxim doi ani.


Olah Emese a adăugat că, până în prezent, s-au primit nouă cereri pentru acordarea acestui ajutor.

În context, şeful Direcţiei Asistenţă Socială din cadrul Primăriei clujene, Aurel Mocan, a spus că la nivelul municipiului, în 2018, au fost înregistrate 20 de cazuri de violenţă în familie, un număr dublu faţă de acum şase ani. De asemenea, anul acesta, până în prezent, au fost înregistrate 9 cazuri.


"Aveam cazuri puţine deoarece nu exista un serviciu dedicat", a afirmat Aurel Mocanu.

Crearea Centrului pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a presupus o investiţie de 120.000 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter