Sănătate

Generația nouă de medici vine tare din urmă. Sebastian Armean, tânărul psihiatru care confirmă că medicina din Cluj rămâne pe mâini bune

Sebastian Armean, medic specialist psihiatru la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iuliu Hațieganu Cluj este unul dintre acei tineri care confirmă faptul că nu toți specialiștii competenți ne-au plecat în străinătate și că mai există oameni care vor să ajute bolnavii din România. “Să mergi la psihiatru nu e ca în filme, cu oameni legați și dușuri reci”, spune tânărul.

Sebastian Armean Sebastian Armean

Asist. univ. dr. Sebastian Armean a ales să lucreze cu sufletul omului, fiind fascinat de misterele psihicului uman. Este unul dintre acei tineri care cred că și în România se poate face treabă, că și în țară este nevoie de oameni buni.

A terminat trei facultăți (Medicină, Drept și Psihologie), este pe cale să încheie și al doilea rezidențiat, este medic specialist psihiatru, Doctor în Medicină și asistent universitar la UMF Cluj, la Disciplina de Farmacologie, Toxicologie și Farmacologie Clinică.


Fiu de medici, a ales să îţi urmeze părinţii pe calea medicinei. Originar din Deva, județul Hunedoara, a venit să studieze la Cluj tot datorită părinților care au studiat la UMF Cluj.

Cum e să fii șef de promoție la Medicină

Psihiatrul de la Spitalul de Boli Infecțioase a fost printre studenții care au luat școala în serios, dar cu toate acestea a știut și să se distreze. “Am terminat Medicina ca șef de promoție. Am avut și timp liber. A fost vorba despre disciplină, mai ales că aveam două sesiuni în paralel, cea de la Medicină și cea de la Drept. Au fost unele chefuri pe care le-am ratat, nu aveam cum să merg la toate, dar am fost parte integrantă din grup, nu am fost tipul care numai învață și nu iese în oraș”, își amintește Sebastian Armean.


De ce nu a plecat din țară

Tânărul specialist a ales să rămână în țară, să ajute bolnavii, să îi învețe și să îi încurajeze pe studenți să nu abandoneze tainele medicinei. “Am rămas în țară și în mod special în Cluj pentru că în psihiatrie pot să fac la fel de mult bine ca în orice alt loc din țară și din străinătate pentru că lucrez cu oameni din toate domeniile sociale. Oricum la noi în psihiatrie nu ai nevoie de o bază materială atât de solidă ca în chirurgie de exemplu. Glumesc cu colegii de pe alte specialități că noi nu avem nevoie decât de parafă și de ce avem în cap. Am rămas în principal pentru partea didactică, mi-a plăcut munca cu studenții și am vrut să predau”, declară tânărul.

Psihiatrii sunt tămăduitori de suflete

Despre psihiatrie spune că este mai greu să lucrezi cu sufletul omului, decât cu trupul. “Noi în psihiatrie suntem un fel de tămăduitori de suflete. Ideal ar fi ca toată lumea să înțeleagă că nu poți să disjungi mintea de trup. Există boli somatice care ne influențează starea pishică, precum și boli psihice care ne influențează starea somatică. Eu am ales psihiatria pentru că sunt fascinat de psihicul uman. Niciodată nu știi ce găsești acolo. Este un lucru care necesită multă răbdare, să am răbdare să ascult problemele pacientului, ca să îl pot ajuta”, explică Armean.


Afecțiunile cele mai frecvente

În cabinetul tânărului psihiatru ajung cel mai adesea cazuri din spectrul anxios și depresiv, dar și dependență cronică alcoolică, tulburări de personalitate, tulburări cognitive, demențe, schizofrenie.

Ce simptome sunt un semnal de alarmă

Sebastian Armean atrage atenția asupra simptomelor la care trebuie să fim atenți pentru a realiza că noi sau cei din jur avem nevoie de ajutor. “Uneori, în primele întâlniri pacienții vin și îmi spun cum se simt. Nu sar cu medicația întotdeauna. Consiliez, aștept și le spun că dacă situația se înrăutățește să revină. Dacă începe să fie mai retras, dacă nu mai are chef de nimic, dacă nu mai vrea să povestească, dacă nu se mai uită la televizor, dacă nu mai face lucruri pe care înainte le considera plăcute, dacă nu doarme, dacă mai tot timpul e morocănos, supărăcios atunci intervine specialistul. Nu neapărat pacientul le poate recunoaște aceste simptome, cât anturajul.


Când un om nu doarme trei zile la rând atunci trebuie să meargă la un specialist: fie medic de familie, fie psihiatru sau psiholog”, explică psihiatrul.

Când trebuie să ne fie frică de anxietate

Anxietatea este o altă afecțiune foarte des întâlnită. “Anxietatea este un lucru normal pe care un om îl resimte cel puțin o dată în viață la examen, prima dată când conduci singur sau la primul sărut, de exemplu. Ai senzația aceea că nu ai stare, îți bate inima mai tare, îți transpiră palmele, mă înroșesc, parcă mi se pune un nod în gât, parcă mi se face rău. Dacă acestea apar sporadic, și omul le poate controla, atunci nu vorbim despre o tulburare, dar când pacientul le resimte în fiecare zi (atacuri de panică, teama de a ieși din casă de frica unui atac de panică) și îi afectează calitatea vieții, atunci se intervine psihoterapeutic sau farmacoterapeutic”, afirmă Sebastian Armean.


La psihiatru nu este nimeni legat în lanțuri

Specialistul clujean consideră că oamenii trebuie să înțeleagă că a merge la psihiatru nu este echivalent cu a fi nebun. “Mulți refuză să vină la medic pentru că se tem să nu fie catalogați drept nebuni. Să mergi la psihiatru nu e ca în filme, că oamenii sunt bătuți, legați, dușuri reci, curenți, ca într-un fel de închisoare așa cum cred unii.Noi ne străduim să educăm populaţia ca să înțeleagă că boala psihică nu e contagioasă, că omul se poate vindeca și că majoritatea bolilor se pot vindeca. În unele cazuri, chiar dacă nu se vindecă, simptomele se ameliorează într-atât încât pacientul să ducă o viață normală. Există oameni cu o situație psihiatrică și care au putut să promoveze în carieră”, conchide Sebastian Armean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter