Sănătate

50% din români sunt hipertensivi. Unde se situează Clujul

La nivelul întregii țări, prevalența hipertensiunii arteriale a crescut de la 40% în 2012 la 49,5% în 2016, arată datele celui mai recent studiu asupra prevalenței hipertensiunii arteriale în România, lansat miercuri la Cluj. În Regiunea Nord-Vest, prevalența acestei afecțiuni este peste media națională.

Foto arhivă Foto arhivă

Prevalența hipertensiunii la populația adultă din România se află pe o pantă ascendentă, potrivit rezultatelor interimare ale celui mai recent Studiu Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România – SEPHAR III, derulat de către Societatea Română de Hipertensiune. Datele au fost făcute publice joi, la Cluj-Napoca.

49.5% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani sunt hipertensivi, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecții înrolați în studiu. Precedenta ediție a studiului SEPHAR, desfășurată în 2012, a indicat o prevalență a hipertensiunii arteriale, la nivelul întregii de țări, de 40.4%.


În Cluj-Napoca, datele preliminare relevă o prevalență a hipertensiunii arteriale sub media națională: 46.2% - cea mai scăzută comparativ cu Timișoara (55.6%), București (50.6%) și Iași (47.4%).

Regiunea Nord-Vest, peste media națională

Regiunea Nord-Vest înregistrează o prevalență de 50.7%, situându-se deasupra mediei naționale, la fel ca și regiunile Vest (58.3%), Sud-Vest (53.2%) și București-Ilfov (51.9%). Pe de altă parte, zonele cu prevalențele cele mai scăzute sunt Centru (47.4%), Sud (46.7%) și Sud-Est (44.3%), arată rezultatele interimare ale SEPHAR III.


Hipertensiunea arterială (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat număr de decese, atât pe plan global, cât și în România.

Raportat la impactul pe care îl are din punct de vedere al afecțiunilor cardiovasculare, hipertensiunea arterială este asociată cu 62% din totalul deceselor înregistrate în țara noastră, care în 2014 s-au ridicat la 254.791.


Dieta nesănătoasă, cauză importantă în apariția hipertensiunii

Apariția hipertensiunii arteriale este, în majoritatea cazurilor, declanșată de factorii dependenți de stilul de viață, care pot fi modificați. De aceea, creșterea gradului de conștientizare a acestei afecțiunii este unul dintre obiectivele de bază în combaterea efectelor HTA la nivel populațional.

Dintre factorii care determină apariția hipertensiunii, se estimează că dieta nesănătoasă este asociată cu aproximativ jumătate din cazuri, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scăzut de potasiu, generat de o cantitate mică de legume și fructe în alimentație, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune. Obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, consumul de tutun sunt de asemenea factori care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale.

abonare newsletter