Sănătate

Un nou scandal în sănătate: doar 20 de pacienţi vor fi consultaţi gratis de medicul de familie

De la 1 aprilie, al 21 pacient va trebuie să suporte din propriul buzunar consultaţia, nu va primi reţete medicale sau compensate şi nici bilete de trimiteri.

Nu este o păcăleală de 1 aprilie aşa cum mulţi dintre noi ne-am dori. De la începutul lunii aprilie, dată la care va intra în vigoare noul contract cadru al medicilor de familie, se va restricţiona şi numărul pacienţilor care vor putea fi consultaţi gratuit de către medicii de familie.

Zilnic, doar 20 de pacienţi vor putea primi ajutor din partea medicilor de familie, iar cei care vor depăşi acest număr vor trebui să plătească consultaţia din buzunarul lor şi nu vor putea primi reţete compensate sau gratuite şi nici bilete de trimiteri.


Acest lucru creează revoltă în rândul asiguratului, asigurat care cotizează lunar la bugetul de sănătate al statului.

Consultaţii numărate

Numărul limitat de consultaţii zilnice a mai fost introdus şi în alte contracte cadru ale medicilor de familie, dar la care s-a renunţat în urmă cu doi ani din motive obiective.


“Până acum doi ani tot aşa s-a procedat: doar 20 de pacienţi îi puteam consulta zilnic. În ultimele două contracte cadru s-a renunţat la acest lucru, iar legea ne-a permis să efectuăm zilnic mai multe consultaţii. Noi nu avem ce face. Am spus în nenumărate rânduri că pacienţii trebuie să facă petiţii pentru ca să încheie un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contract în care să le fie clasificat clar ce drepturi au, la câte consultaţii au dreptul, ce analize pot să-şi facă s.a. Aşa se procedează în alte state şi atunci lucrurile sunt mult mai clare”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Emiliana Coştiug, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj.

Bolnavii, buni de plată

În mod normal, prezentarea la medicul de familie se face pe bază de programare. Însă acest lucru devine absurd în momentul în care boala îţi dă târcoale şi trebuie să te prezinţi de urgenţă la medicul de familie. Dacă de la 1 aprilie te vei regăsi în această situaţie, şi vei avea norocul să fi al 21 pacient pe lista medicilor de familie, atunci trebuie să şti că va trebui să scoţi bani din buzunar atât pentru plata consultaţiei cât şi pentru plata medicamentelor.


În noul contract cadrul al medicilor de familie, care urmează să fie semnat între medici şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi să intre în vigoare de la 1 aprilie se specifică clar acest lucru: al 21-lea pacient care va ajunge la medicul de familie va plăti consultaţia, nu va primi reţetă  compensată sau gratuită şi nici măcar un bilet de trimitere.
“Vizita la medicul de familie se face pe bază de programări, iar în cazul în care nu ai programare va trebui să achiţi o taxă de 20 de lei. Prevederile cum că al 21 pacient va trebui să plătească consultaţia se regăseşte în noul proiect al contractului cadru. Noi sperăm să se facă anumite modificări în acest sens”, a mai adăugat Emiliana Coştiug.

Pacienţii, revoltaţi

Asiguraţii sunt revoltaţi de aceste decizii luate de cei care se află la conducerea în sistemul sanitar şi acuză că nu li se pare corect acest lucru. Nu li se pare corect ca ei să cotizeze lunar la bugetul de sănătate prin plata contribuţiilor lunare şi tot ei să fie nevoiţi să scoată bani din buzunar atunci când au nevoie de servicii medicale.


“Mi se pare absurd. Dacă mă răcesc brusc, ce ar trebui să fac? Să aştept până a doua zi când medicul de familie îmi poate face programare ca să nu fiu nevoită să plătesc. Sau ar trebui să mă duc la urgenţă ca să le ţin acolo ocupate sfaturile. Parcă ziceau cei din sănătate că vor să reducă numărul persoanelor care ajung la urgenţă, iar acum ei ce fac? Ne trimit la urgenţă ca să nu fim nevoiţi să plătim la medicul de familie. Adevărul este că îşi bat joc de noi pe banii noştri”, a povestit revoltată Maria.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter