Sănătate

Fiecare clujean va avea un dosar electronic de sănătate

Dosarul electronic de sănătate va conţine toate informaţiile medicale ale pacientului. El va ajuta la monitorizarea stării de sănătate a asiguratului şi va fi funcţional din luna aprilie, conform reprezentanţilor CNAS.

Pentru a se ţine evidenţa fiecărui asigurat despre starea lui sănătate, despre bolile cu care s-a confruntat de-a lungul vieţii, a luat naştere “dosarul electronic de sănătate”.

Fiecare român o să aibă acest tip de dosar, iar programul trebuia implementat încă de la începutul acestui an. Doar că în România ne-am obişnuit deja cu întârzierile, iar termenul la care vor fi înfiinţate Dosarele Electronice de Sănătate a fost amânat până în luna aprilie a acestui an.


Ce va conţine dosarul electronic de sănătate?

Alcătuirea dosarului electronic de sănătate se va face prin colectarea datelor medicale a fiecărui pacient din diferite surse şi locaţii, în special din arhiva medicilor de familie. El va conţine informaţii precum: istoricul medical, alergii, imunizări, rezultate la testele de laborator, documente produse în timpul procedurilor medicale.

Dosarul electronic va documenta orice diagnostic, sau măsură terapeutică, pe care a primit-o asiguratul.  El va fi iniţializat şi populat cu datele medicale care deja există în sistemele informatice ale CNAS, la prima vizita la medic – asta după ce va fi implementat  programul.


Sistemul a fost implementat pentru a aduce o mai bune comunicare între instituţiile care se ocupă cu sănătatea bolnavului. Ei vor putea intra în posesia istoricului medical al pacientului aflând investigaţiile la care a fost supus, bolile de care a suferit şi tratamentele pe care le-a urmat.

Pacienţii vor putea consulta Dosarul Electronic de Sănătate prin intermediul unui portal web. Ei vor putea solicita medicilor vizualizarea  informatiilor medicale cuprinse în dosar, prin intermediul aplicaţiilor  informatice pe care aceştia le utilizeaza în mod uzual sau prin intermediul portalului web dedicat medicilor.


 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter