Sănătate

AFLĂ câte consultaţii gratuite vor primi gravidele, din 2014

Noul pachet de bază al serviciilor medicale a fost lansat, duminică, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Acesta prevede inclusiv numărul de consultaţii pentru femeile însărcinate.

Noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal" care au o problemă nouă sau acută de sănătate.

Odată cu lansarea noului pachet se doreşte să se pună accentual pe prevenirea şi depistarea precoce a bolilor pentru a descărca spitalele de servicii nejustificabile.


Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat că serviciile din acest pachet se acordă pe episoade de îngrijire. “Pachetul de bază este altfel gândit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe număr de consultaţii, ci pe episoade de îngrijire. Adică de câte ori un pacient are o problemă nouă de sănătate. Acela se numeşte episod de îngrijire şi el intră în pachet şi va fi după aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede”, a precizat Nicolăescu, citat de Mediafax.

Educaţie privind alăptarea bebeluşului

În categoria serviciilor medicale esenţiale - altele decât cele pentru cazurile de urgenţă medico-chirurgicală -, consultaţiile preventive pentru cei în vârstă de până la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate şi la 1 lună - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni; o dată pe an de la 4 la 18 ani.


Pentru supravegherea gravidei cu risc scăzut, este recomandat un număr de 8 vizite prenatale “de rutină”.

Pachet de bază prevede şi “urmărirea lehuzei la domiciliu: la externarea din maternitate şi la 4 săptămâni de la naştere prin consultaţii, investigaţii paraclinice, trimitere la medicul specialist obstetrică-ginecologie”.


Conform Mediafax, de asemenea, se precizează că investigaţiile paraclinice şi tratamentele specifice sarcinii sunt eligibile în intervalul de timp de la momentul în care gravida este luată în evidenţă de către acesta şi până la 4 săptămâni de la naştere. Sunt prevăzute totodată educaţie pentru alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi consilierea pre şi post testare pentru HIV şi lues (sifilis) a femeii gravide.

Persoanelor între 18 şi 39 de ani care nu prezintă simptome beneficiază de o singură consultaţie preventivă la trei ani, cu menţiunea că "episodul de prevenţie" poate cuprinde 1-2 consultaţii succesive şi setul de investigaţii la frecvenţa recomandată pentru grupa de vârstă şi sex.


Pentru cei în vârstă de cel puţin 40 de ani, prevenirea poate conţine 1-2 consultaţii succesive plus setul de investigaţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter