Sănătate

STUDIU: Pacienţii plătesc în medie 424 de lei în cazul în care nu li se aplică tratament fără şpagă

Pacienţii plătesc în medie 424 de lei în cazul în care nu li se acordă tratament fără să facă o astfel de plată, situaţie indicată de aproape 6 la sută din angajaţii din sistemul sanitar care au participat la un studiu, dat publicităţii de Federaţia "Solidaritatea Sanitară".

Ponderea pe care o ocupă condiţionarea tratamentului de plăţile informale ar fi de 5,8 la sută, atâţia respondenţi afirmând că acest lucru se întâmplă la locul lor de muncă, potrivit studiului citat.

Valoarea medie a sumelor obţinute în aceste situaţii este de 424 lei, potrivit Mediafax.


În acelaşi timp, 36,7 la sută dintre respondenţi au indicat existenţa plăţilor informale voluntare făcute de pacienţi, iar cuantumul mediu al acestora ar fi de 166 lei.

De asemenea, 45,1 la sută dintre respondenţi au spus că pacienţii sunt nevoiţi să îşi cumpere medicamente pentru a fi trataţi, valoarea medie a costurilor suportate de bolnavi fiind de 136 de lei, iar circa 36,7 la sută au indicat faptul că la locul lor de muncă pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere materiale sanitare, în valoare medie de 128 de lei.


Aproximativ jumătate (50,3 la sută) dintre respondenţi consideră că sistemul plăţilor informale trebuie înlocuit de un sistem eficient de asigurări de sănătate, care să genereze finanţarea suplimentară a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizări corespunzătoare, iar alţi 22,4 la sută cred că plăţile informale trebuie să fie eliminate.

Pe de altă parte, aproximativ 19 la sută dintre participanţii la studiu au optat pentru oficializarea plăţilor informale şi împărţirea sumelor tuturor celor care participă la tratarea pacientului în unitate, iar alţi 8,1 la sută s-au pronunţat strict pentru oficializarea plăţilor informale. Marea majoritate (92 al sută) a salariaţilor care au indicat existenţa plăţilor informale consideră inechitabil acest "sistem", de care ar beneficia în principal medicii, urmaţi de asistenţi.


Peste jumătate dintre respondenţi s-au pronunţat pentru introducerea asigurărilor complementare, pentru finanţarea sistemului sanitar.

În opinia salariaţilor, disponibilitatea de plată suplimentară a pacienţilor direct către unităţile sanitare, pentru serviciile nedecontate de CNAS, este minimă, 70 la sută din respondenţi indicând valorile "nu există" şi "mică".


Sondajul a fost realizat în perioada 15 iulie - 10 octombrie 2013, pe un eşantion de 395 de salariaţi din sistemul sanitar, care au completat integral chestionarul propus.

Ultimele Stiri
abonare newsletter