Sănătate

Alexandru Arşinel a fost supus unei operaţii de transplant de rinichi la Cluj

Actorul Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" a suferit, joi, o operaţie de transplant renal efectuată cu succes la Cluj de echipa condusă de profesorul universitar Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal. Acesta se află acum internat la terapie intensivă.

sursa foto: jurnalul.ro sursa foto: jurnalul.ro

Actorul Alexandru Arşinel a declarat, vineri, că, în urma acestei intervenţii, este un om "născut din nou". Închipuiţi-vă că un om, la o anumită vârstă, se naşte din nou. Această operaţie îmi prelungeşte viaţa în modul cel mai decent", a declarat actorul pentru Mediafax. Acesta a mărturisit că a început să aibă probleme renale în urmă cu zece ani, dar nu a ajuns la stadiul de a face dializă. "Când ajungi la dializă, trei sferturi din viaţa ta se petrec în spital, lucru pe care l-aş fi suportat cu greu, aşa cum Toca (regizorul Alexandru Tocilescu, n.r.) nu a suportat", a adăugat Alexandru Arşinel.

Actorul Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a suferit, joi, un transplant de rinichi, la un spital din Cluj-Napoca, informează un comunicat al instituţiei de spectacole pe care acesta o conduce.


Actorul Alexandru Arşinel a fost supus unei intervenţii chirurgicale complicate de transplant renal la Cluj. Actorul se află acum internat la terapie intensivă.

Operaţia a fost efectuată de o echipa condusă de reputatul profesor universitar doctor Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj şi şeful catedrei de Urologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu".


Primul mesaj al lui Arşinel

"Ţin să mulţumesc din tot sufletul echipei conduse de profesorul Mihai Lucan şi bineînţeles lui personal, omul căruia îi datorez de ieri (joi, 29 august - n.r.), viaţa. Este o zi fericită pentru mine. Oamenii minunaţi de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj, în frunte cu medicul Mihai Lucan şi alţi doctori, şi-au dat silinţa să mă ajute. Operaţia deosebit de dificilă a fost un succes. Am ieşit din operaţie joi la ora 18.00, iar astăzi (vineri, 30 august - n.r.) sunt la terapie intensivă. Recuperarea o să dureze două săptămâni, apoi sper să mă pot întoarce în Bucureşti. Vreau să mă întorc cât de repede pe scenă", a declarat, în această dimineaţă, actorul în vârstă de 74 de ani.

Starea de sănătate a actorului s-a înrăutăţit, în ultima vreme, potrivit unui comunicat al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase". În vara anului trecut, Alexandru Arşinel a mai fost supus unei intervenţii chirurgicale.


După ce a jucat la Sala Savoy din Capitală în toate spectacolele stagiunii 2012 - 2013, după zecile de turnee efectuate în ţară şi străinătate şi după ce a jucat în fiecare sâmbătă, în iulie şi august, la Teatrul de Vară "Herăstrău", în seria de spectacole "O seară la Revistă" din cadrul stagiunii estivale a Teatrului de Revistă " Constantin Tănase", spectacolele fiind transmise live de TVR2 - o premieră absolută după mai bine de 25 de ani -, starea de sănătate a marelui actor s-a înrăutăţit.

Astfel, acesta a fost supus, joi, unei intervenţii chirurgicale complicate de transplant renal.


Actorul Alexandru Arşinel s-a născut pe 4 iunie 1939, în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava. În anul 1962, el a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Este vedetă a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, dar şi director al instituţiei. Alături de Stela Popescu, el a format un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi în străinătate. Pentru activitatea lor, cei doi actori au fost răsplătiţi, în anul 2002, cu premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.


A jucat în filme precum "Ana şi... hoţul" (1981), "Miss Litoral" (1990), "Anotimpul iubirii", "În fiecare zi mi-e dor de tine", "A doua cădere a Constantinopolului" (1994), "Paradisul în direct" (1995), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (2001).

În februarie 2004, Arşinel a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.

Nu ştie cine este donatorul

"Aveam 27 de ani când am suferit prima criză de rinichi. Problemele s-au acutizat în timp şi am decis să mă operez. La începutul săptămânii au discutat cu profesorul Mihai Lucan despre starea mea de sănătate, iar, joi, m-a anunţat telefonic că mi-a găsit un organ compatibil. Nu ştiu cine este donatorul. M-am urcat imediat în avion şi am ajuns la Cluj, la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal. Am intrat în sala de operaţie, iar patru ore, echipa de medici a efectuat intervenţia de transplant renal. Aveam nevoie de un rinichi, pentru că riscam ca în cel mult un an de zile să ajung la dializă, iar acest lucru m-ar fi dărâmat psihic. Rinichii mei funcţionau la 30-40 la sută din capacitatea normală. Organul nou a fost grefat rinichilor mei. Acum am trei! Mă simt binişor după intervenţie, sunt deocamdată la terapie intensivă, iar în câteva zile voi fi mutat în salon", a declarat actorul pentru Click.

Cine este Mihai Lucan

În 1980, prof. univ. dr. Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu. Împreună profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotică din München, în anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic şi de telemedicină din lume.

În anul 2004, profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi şi pancreas, iar în 2010 a efectuat în premieră în Europa de est primul transplant de rinichi de la un cadavru. Studiul său asupra procedurii de transplant renal încrucişat bazată pe alocarea stabilă a fost citat de savantul american Alvin Roth, răsplătit cu premiul Nobel pentru economie în 2012. De-a lungul carierei, el a efectuat zeci de mii de operaţii urologice şi de intervenţii endoscopice şi laparoscopice, precum şi mii de transplanturi renale. A fost decorat cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor în anul 2000, cu ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Mare Ofiţer în anul 2006 şi, recent, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter