Sănătate

„Debut ușor favorabil” în vaccinarea împotriva rujeolei, la Cluj

În luna decembrie, odată cu declararea epidemiei de rujeolă în România, autoritățile au demarat o campanie mai „aspră” de vaccinare împotriva acesteia, pentru recuperarea „restanțierilor”. La Cluj, se poate vorbi de un „debut ușor favorabil”, potrivit specialiștilor. Cu alte cuvinte, nu e rău, dar “mai încape”.

Acperirea vaccinală împotriva ruheolei este în continuare scăzută Foto: depositphotos.com Acperirea vaccinală împotriva ruheolei este în continuare scăzută Foto: depositphotos.com

 

Conform ultimei raportări (din 24 decembrie 2023) la nivelul județului Cluj sunt 197 de cazuri de rujeolă. 

Clujenii nu s-au „înghesuit” neapărat să își vaccineze copiii. Este, totuși, „un debut favorabil”, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Cluj (DSP Cluj), Mihai Moisescu-Goia.    „La nivelul județului Cluj, în total, în luna decembrie s-au vaccinat, din lotul de bază, 779 de persoane, s-au recuperat 455 de restanțieri, iar în ce privește vaccinarea suplimentară - 9-11 - luni avem un număr de 258. Este un debut ușor favorabil, trebuie să creștem încă. Mă bucură ușoara accesare a curbei spre vaccinare, dar încă nu mă pot declara satisfăcut. Atâta timp cât există Ordinul Ministerului Sănătății pe perioada epidemiei, în continuare aceste proceduri referitoare la vaccinare sunt valabile”, a declarat Mihai Moisescu-Goia, pentru monitorulcj.ro.  

Vă reamintim că în luna decembrie, Ministerul Sănătății a declarat epidemie la nivel național, având în vedere că se înregistraseră aproape 2.000 de cazuri de rujeolă. Specialiștii atrag atenția că s-a ajuns la această cifră din cauza refuzului vaccinării, acoperirea vaccinală scăzând  de la 92%, cât era în urmă cu 15 ani, la prima doză, la o acoperire vaccinală de 70-75%.

Ultima epidemie de rujeola a fost în 2006, când la nivelul țării au fost înregistrate peste 20.000 de cazuri.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com
 

CITEȘTE ȘI:

Creștere a numărului de cazuri noi de rujeolă. Clujul, între județele cu cele mai multe infecții.

Două cazuri noi de rujeolă în doar o săptămână, la Cluj

abonare newsletter