Sănătate

Zeci de spitale publice construite înainte de 1900 încă funcționează. Curtea de Conturi: Sunt spitale în clădiri învechite, cu risc seismic, în spaţii improprii.

Majoritatea spitalelor publice din România funcționează în clădiri construite între anii 1900 și 1970, ceea ce reprezintă un factor de risc major. Alte zeci de spitale dețin clădiri care au fost construite chiar înainte de anul 1900!

Spitalele din România funcționează în clădiri vechi / Foto: pixabay.com Spitalele din România funcționează în clădiri vechi / Foto: pixabay.com

 

 


Curtea de Conturi a efectuat o evaluare a spitalelor din sistemul public național și recomandă reducerea discrepanţelor regionale privind numărul de medici raportat la populaţie şi la nevoile de sănătate. De asemenea, în raport au fost transmise informații importante despre infrastructura spitalicească proastă pe care o avem în România. 

 


Potrivit unui comunicat al autorităţii de audit, obiectivul general al evaluării a fost urmărirea modului în care, în perioada 2014-2021, în unităţile sanitare cu paturi au fost asigurate resursele umane (personalul sanitar), precum şi infrastructura specifică, din punctul de vedere al economicităţii, eficienţei şi eficacităţii. În acest sens, au fost efectuate acţiuni de documentare la 310 spitale, (31 unităţi din reţeaua proprie a altor ministere, 279 unităţi aflate în coordonarea autorităţilor publice locale) şi o acţiune de audit al performanţei la Ministerul Sănătăţii.

CITEȘTE ȘI:
Medicală III sau fostul Spital Evreiesc, unul din cele mai moderne spitale din România. Aici se tratau bolnavi de toate confesiunile

 


Pe lângă aceste acţiuni, spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii (58 la număr) au făcut obiectul unei misiuni de audit al performanţei ale cărei rezultate au fost prezentate în luna februarie 2023.

„Analiza spitalelor din reţeaua proprie a altor ministere şi a celor aflate în coordonarea autorităţilor locale relevă, în principal, acelaşi tip de deficienţe: unităţi sanitare care funcţionează în clădiri învechite, cu risc seismic, în spaţii improprii desfăşurării activităţii medicale; investiţii insuficiente şi infrastructură subdezvoltată; disproporţia semnificativă dintre cheltuielile de personal şi cele de capital în defavoarea celor din urmă”, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.


Cele mai multe spitale, construite până în 1970

Astfel, pe baza datelor şi informaţiilor colectate pe parcursul misiunii de audit au fost formulate o serie de recomandări. În ceea ce priveşte clădirile spitalelor, majoritatea spitalelor deţin clădiri construite în perioada 1.900-1.970. Conform sursei citate, 68 de spitale îşi desfăşoară diversele activităţi în imobile construite înainte de anul 1.900.

„Din cauza vechimii şi structurii arhitecturale a imobilelor, multe dintre clădirile în care funcţionează spitalele nu mai corespund cerinţelor impuse de normativele actuale. O mare parte dintre unităţile sanitare cu paturi nu deţin autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor, ceea ce reprezintă un factor major de risc”, se mai precizează în document.


În raport se precizează că spitalele sunt finanţate din mai multe surse, fragmentate pe multiple destinaţii, ceea ce conduce la o lipsă de claritate în privinţa alocării fondurilor publice pentru dezvoltarea coerentă a sistemului sanitar spitalicesc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Constructor român, desemnat să execute primele lucrări la Spitalul Regional de Urgență Cluj! Va avea la dispoziție 8 luni pentru finalizarea lucrărilor.

Spitalul CFR va fi preluat de UMF Cluj! Transferul de la Ministerul Transporturilor a fost aprobat de către deputați.

Ultimele Stiri
abonare newsletter