Sănătate

Spitalul Județean Cluj, obligat să plătească 300.000 de euro despăgubiri. Un tată a murit din cauza unei infecții nosocomiale.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost obligat să plătească 300.000 de euro despăgubiri unei familii. Un bărbat (soț și tată) a murit în 2017 după ce s-a infectat cu o bacterie la spital. Decizia e definitivă.

Denair Bali și tatăl său / Foto: Emanuel Ungureanu - Facebook Denair Bali și tatăl său / Foto: Emanuel Ungureanu - Facebook Denair Bali și tatăl său / Foto: Emanuel Ungureanu - Facebook Denair Bali și tatăl său / Foto: Emanuel Ungureanu - Facebook

 

 


Curtea de Apel Cluj a condamnat definitiv Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca la plata de 300.000 de euro, daune morale pentru Alexandra Bali, mamă, și Denair Bali, fiu. Deputatul Emanuel Ungureanu, care a fost alături de cei doi în timpul procesului, a explicat ce s-a întâmplat.

 


Totul a început în 2017, când un bărbat a ajuns cu un anevrism cerebral la SCJU Cluj-Napoca, spital condus la acea vreme de Petru Şuşca. Bărbatul ajuns în spital era soțul Alexandrei și tatăl lui Denair. 

Tată și soț, mort din cauza unei bacterii

După ce a ajuns la spital, domnul Bali a fost operat cu succes, însă a fost infectat cu o bacterie din spital, căreia n-a reușit să-i supraviețuiească.  După moartea sa, Aleaxandra Bali a decis să meargă în instanță pentru a face dreptate, pe care a primit-o la mai bine de șase ani distanță:


„Spitalul Județean din Cluj-Napoca obligat să plătească 300.000 de euro despăgubiri! În aprilie 2017, mama lui Denair Bali, a venit la Parlament, în primul meu mandat de deputat, să-mi ceară ajutorul într-o situație disperată. Era îmbrăcată complet în negru, înecată în lacrimi, complet distrusă de șocul dispariției soțului ei care a murit cu zile pe secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj. Ce se întâmplase? Tatăl lui Denair a suferit un anevrism cerebral și a fost operat de profesorul Florian. După intervenția chirurgicală, doamna Bali, a vorbit cu soțul ei care își revenise și apoi a discutat și cu neurochirurgul Florian care era foarte mulțumit de munca lui. După câteva zile, pacientul a făcut febră. Cauza? a fost infectat cu bacterii ucigașe multirezistente. «Poarta» de intrare a bacteriilor? Un dren manipulat fără respectarea regulilor de igienă. Vinovat? Nu se știe... Au urmat săptămâni de chin pentru domnul Bali și decesul. 

L-am cunoscut pe Denair la scurt timp după moartea tatălui său, era pur și simplu devastat și dezorientat. Apoi am cunoscut hotărârea mamei lui Denair...Cu ajutorul unui avocat excepțional, Dorin Tătaru, doamna Anamaria Bali a început lupta pentru dreptate, pentru memoria soțului ei și pentru protecția lui Denair. După aproape 7 ani, Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj, au condamnat ASTĂZI, definitiv, Spitalul Județean Cluj la plata, cu titlu de despăgubiri, a sumei de 300.000 de euro pentru moartea în condiții dramatice a domnului Bali, tată și soț”, a transmis Emanuel Ungureanu.


Sentința

Decizia judecătorului a fost dată joi, pe 7 decembrie 2023 și este definitivă.  

Potrivit soluției pe scurt, se: „admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Bali Anamaria şi Bali Denair Alessandro în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Clinic Judeţean Cluj şi în consecinţă: Obligă pârâtul Spitalul Clinic Judeţean Cluj la plata sumei de 100.000 euro, în echivalent lei la data plăţii (curs BNR), cu titlu de daune morale în favoarea reclamantei Bali Anamaria şi la plata sumei de 200.000 euro, în echivalent lei la data plăţii (curs BNR), cu titlu de daune morale în favoarea reclamantului Bali Denair Alessandro.”


monitorulcj.ro a solicitat un punct de vedere de la SCJU Cluj-Napoca și îl vom publica atunci când îl vom primi.

 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Spitalele clujene primesc bani prin PNRR. Se fac investiții pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale.

Bani din PNRR pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter